Recension: Morgan

Kate Mara får i uppdrag att utvärdera forskarnas framsteg rörande Morgan, en flicka inlåst i ett avlägset forskningsinstitut. Frågan hon ställer sig är — vad är hon för något?

Luke Scott, son till Ridley Scott, debuterar som långfilmsregissör med skräckthrillern Morgan — tidigare har han regisserat kortfilmen Loom samt prologerna till Prometheus och Alien: Covenant.

Handling

Vi får följa Kate Mara när hon anländer till forskningsinstitutet, där hon ska få träffa en artificiellt framställd människa och ta beslutet huruvida de ska låta varelsen leva eller avliva den.

Uppenbarligen har filmen tydliga inslag av sci-fi, men den känns ändå relativt "jordnära" i skildrandet av forskarnas arbete.

Att filmen är klassad som en skräckthriller känns lite överdrivet — jag skulle snarare säga att det är en renodlad sci-fi med lite skräck inslängt... Vilket alltid är välkommet!

Skådespelare

Jag är ett stort fan av Anya Taylor-Joy, som briljerade i The Witch och var en av de få ljuspunkterna i Split. Även här är hon en av de få ljuspunkterna, tyvärr — resten av karaktärerna stationerade på forskningsinstitutet är alldeles för monotona och sterila.

Som tur är räddas filmen en smula när Paul Giamatti anländer till anläggningen för att hjälpa till med utvärderingen av Morgan.

Foto och ljus

Mark Patten gör ett utmärkt jobb att få till en mörk stämning på forskningsinstitutet. Man leker med både mörker och reflektioner i glas för att skapa stämning under filmens gång. Även om det är väl utfört finns det dock ingenting som sticker ut som extraordinärt på något vis.

Musik

Jag får känslan av att Max Richter, som utöver sin egen musik (som använts till t.ex. Arrival) har gjort dedikerad musik till bl.a. The Leftovers, Black Mirror och Miss Sloane, har gått lite på autopilot när han gjorde filmmusiken till Morgan — precis som fotot sticker ingenting rörande filmmusiken ut. Det är stämningsfullt men anonymt och sterilt.

Omdöme

Morgan är ett intressant koncept, som tyvärr är lite för fegt genomfört. Det går för långsamt, det är för enkelt att lista ut och det är för stelt — tyvärr. Huruvida de dova prestationerna från övriga skådespelare beror på regissör eller ej vet jag inte, men jag antar att det är "meningen". Jag trodde på den här filmen mer än de flesta, men tyvärr lyckades de inte.

Positivt

  •   Ett bra försök att utforska etik och moral rörande konstgjorda människor
  •   Stämningsfullt

Negativt

  •   Det händer för lite, och för långsamt

Betyg

Morgan får betyget 5 av 10.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln