Recension: Star Wars: The Rise of Skywalker

Efter 42 år är det dags för rymdsagan om familjen Skywalker att få sitt avslut.

J.J. Abrams sparkade igång den här senaste Star Wars-trilogin, och nu är det dags för honom att avsluta den. Star Wars: The Rise of Skywalker är den sista delen i Skywalker-sagan och den sista Star Wars-episoden. Lyckas han med konststycket att snickra ihop en final värdig en av tidernas mest älskade filmserier?

Handling

Det som är kvar av motståndsrörelsen efter händelserna i Star Wars: The Last Jedi fortsätter att kämpa mot Första ordningen. Rey tränar för fullt för att lära sig mer om Kraften, att behärska den och använda sig av den, samt att slåss med ljussabel, numera under Leias överseende.

Samtidigt sprids över radion(?) ett meddelande över hela galaxen, ett meddelande med den förmodat döde kejsarens röst, och han utlovar hämnd. Kylo Ren, numera ledare över Första ordningen efter att ha dödat Snoke, ger sig ut för att leta reda på källan till meddelandet och döda alla som hotar hans makt. Särskilt gamla kejsare som är starka i Kraften.

Karaktärer och skådespelare

Det jag var mest orolig för inför filmen var Carrie Fisher. Då hon tragiskt gick bort långt innan de ens börjat spela in filmen så meddelades det att man skulle använda sig av tidigare inspelat material och klippa in henne i filmen. Det märks inte. Oron var helt obefogad. Jag vet inte hur de burit sig åt, men det ser helt naturligt ut.

Huvudrollerna i filmen tillhör dock Daisy Ridley (Rey), Adam Driver (Kylo Ren), John Boyega (Finn) och Oscar Isaac (Poe Dameron). Det märks att de har kommit in i sina roller ordentligt nu. Kemin och samspelet dem emellan är riktigt bra. Daisy gör nog sin bästa prestation hittills, John får sin Finn att växa ännu mer, Oscar fortsätter vara charmig och Adam gestaltar en lika konfliktfylld Kylo som tidigare.

Men det finns fler! Finske Joonas Suotamo som trognaste wookien Chewbacca, Anthony Daniels C-3PO har en större roll än i de två tidigare filmerna, Mark Hamills Luke Skywalker har ingen huvudroll men är ändå viktig, Keri Russell är ny som Poes gamla bekanting Zorii Bliss (som avslöjar lite av Poes bakgrund), Domhnall Gleeson gör en något nedtonad general Hux och Richard E. Grant gör en mer trovärdig general i Pryde.

Vi har även ett par gamla kära återseenden. Billy Dee Williams dyker upp som Lando Calrissian igen och Ian McDiarmid återvänder som kejsaren. Palpatine. Sith-mästaren. Vilken återkomst han gör. McDiarmid gör kejsaren Palpatine som att han var född för rollen och visar bestämt vilken karaktär som faktiskt är ondskefullast.

Slutligen är det svårt att avgöra vem av nykomlingarna som är gulligast, Babu Frik eller roboten D-O (där rösten görs av J.J. Abrams själv). Ni får avgöra själva.

Ljud och bild

John Williams som gjort musiken till de tidigare åtta episoderna återvänder för den sista avslutande episoden. Han har meddelat att det blir hans sista Star Wars-film, så passa på att njuta av hans musik. Den är precis lika vacker som man har vant sig vid. Han blandar de nyare styckena från de två senaste filmerna med musiken från de äldre filmerna och resultatet är musikmagi. Glatt, fartfyllt, lekfullt och spännande. Upplagt för Williams 52:a Oscarsnominering? Missa inte hans cameo i filmen! Han spelar Oma Tres; ett anagram för Maestro.

Ljudeffekterna är lika bra de. Precis som förväntat. Det finns inte utrymme för något annat i en produktion som den här. Explosioner, rymdskepp, ljussablar, väder och vind, robotar och utomjordingar mixas med en klar och tydlig dialog.

De visuella effekterna matchar ljudet. Det är världsklass. Jag har redan nämnt hur de sömlöst infogat Leia trots att Carrie Fisher inte fanns närvarande för att spela in nya scener; en bragd bara det. Filmen är ett visuellt mästerverk i övrigt också. Specialeffekterna är makalösa, kameraarbetet lika bra (Daniel Mindel filmade även Star Wars: The Force Awakens) och för att simpelt sammanfatta saken kan man väl bara säga att hela filmen är otroligt snyggt gjord.

Be with me

Hur är själva filmen då, när man slår ihop allting? Den är bra. Den är riktigt bra. Jag kan bara tänka mig vilken press det måste ha varit på J.J. Abrams att leverera ett avslut på sagan som gjorde så många fans som möjligt nöjda. Men som han levererar.

Det är svårt att förklara exakt hur bra filmen är utan att spoila någonting. Jag vill inget hellre än att ta upp varje häftig sak som händer i filmen och förklara varför den är så episk. Men jag ska inte förstöra något för er som inte hunnit se filmen än.

Vi får följa Rey som nu alltså tränas av Leia för att till slut kunna ta sig an Kylo Ren, och det avslöjas något stort om Rey. Poe och Finn är ledare inom motståndsrörelsen och åker på de viktigaste uppdragen, ofta tillsammans med Chewie. Vi får även reda på något stort om Finn.

Det kryllar även av små referenser till de tidigare filmerna. Som jag knappt vågar ta upp. Men det kommer att spelas schack. Någon kommer att ha en dålig känsla. Kraften kommer att användas. Röster kommer att höras. Och det dyker upp en till gammal bekanting som jag inte har nämnt än vars sista replik antagligen kommer få dig att både le och gråta på samma gång.

Som slutsats kan konstateras att Abrams har lyckats. Han knyter ihop säcken och levererar en episk avslutning på en saga som började för 42 år sedan med Star Wars: Episod IV – Ett nytt hopp. Det är spänning, humor, värme, sorg och kärlek. Det var inte bara mina ögon som tårades i salongen, vid flera tillfällen. Inte bara av sorg; ibland var det helt enkelt så känslosamt att det inte gick att hålla tårarna tillbaka.

Star Wars: The Rise of Skywalker hade premiär den 18 december. Har du inte redan sett den en eller ett par gånger så bör du gå och se den snarast. Må Kraften vara med er.

Betyg

Star Wars: The Rise of Skywalker får betyget 9 av 10.


Artikeln handlar om

Björn Långström
Film- och serieslukare med en förkärlek till Star Wars, Marvel, Sagan om Ringen, science fiction och allehanda andra spännande äventyr, men kan för den delen även trycka romantiska komedier eller hjärndöda actionfilmer när lusten faller på.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln