Lagliga tjänster för att streama film

Streaming har blivit ett otroligt populärt fenomen oavsett om du vill se på filmer och serier — men är storfavoriter som Nyafilmer och Dreamfilm lagliga?

Allt eftersom vi får bättre och bättre uppkopplingar hemma i hushållen har streaming tagit över marknaden mer och mer från traditionell hyr- och köpfilm. Tjänster som Viaplay och Discovery+ låter dig se allt deras innehåll direkt via appar eller webbläsaren, och du slipper därför hålla traditionell TV:s tablåtider.

Det finns dock några fallgropar på streamingmarknaden, där piratkopierade filmer och serier streamas utan att du behöver betala. Men är det lagligt att streama film från exempelvis Dreamfilm eller Nyafilmer?

Våra favoriter

De bästa streamingtjänsterna på den svenska marknaden tycker vi är dessa:

 1. Disney+ — bäst för familjen + Star Wars + Marvel
 2. CMORE — bäst på sport
 3. Netflix — bredast utbud
 4. HBO Max — serier i världsklass
 5. Viaplay — bra serier och sportutbud
 6. Discovery+ — bäst realityserier

Detta varierar ju så klart från person till person, men för oss som älskar både Marvel, Star Wars och familjefilmer är Disney+ en solklar etta. För den som älskar sport är CMORE nummer ett, med ett utbud som ingen annan tjänst kan utmana.

Olagliga streamingtjänster

Sedan filmer och serier började säljas digitalt följde tyvärr fenomenet med piratkopiering efter hack i häl — det blev enkelt att kopiera dem, och med hjälp av modern streamingteknik blev det också enkelt att sprida dem till den stora massan.

Haken med det hela är så klart att det är direkt olagligt att visa filmer och serier som du inte har distributionsrättigheter till. Det är just detta som skiljer de olagliga streamingsajterna från de lagliga streamingtjänsterna, som ofta kallas för Play-tjänster — de sistnämnda har rättigheterna att faktiskt visa sitt innehåll, och det är just därför de kostar pengar.

Swefilmer

Swefilmer var sedan starten 2011 en av de första och största illegala streamingsajterna på den svenska marknaden, men efter en polisrazzia stängdes tjänsten ner 2015. De som låg bakom streamingsajten dömdes slutligen till böter på totalt 14 miljoner kronor i åtalet som tog slut 2017.

Dreamfilm

Efter Swefilmer kom ersättaren Dreamfilm, som även den erbjöd piratkopierade filmer att streama, men som också fick besök av polis och därmed avslutade sin illegala verksamhet.

Nyafilmer

Nyafilmer är en illegal streamingtjänst som fortfarande verkar vara aktiv, men som med största sannolikhet kommer gå samma öde till mötes som sina tidigare alternativ. Polisen letar ständigt efter sätt att stänga ner olagliga streamingsajter, även om de snabbt ersätts av nya.

Lagliga streamingtjänster

Som tur är finns det faktiskt gott om lagliga alternativ på marknaden — frågan är bara vilken av dem som passar just dig bäst.

1. Viaplay

En av Sveriges mest populära streamingtjänster är Viaplay, som gör mycket eget innehåll och som dessutom köper in många stora filmer och serier till sin katalog. Utöver filmer och serier att streama har de dessutom ett stort utbud av sport — och möjligheten att både hyra och köpa filmer, ibland även de som visas samtidigt på bio.

Just nu kan du exempelvis både hyra och köpa den kritikerrosade krigsfilmen 1917, Bad Boys for Life och The Gentlemen för 49 respektive 79 kr, vilket är ett riktigt bra erbjudande med tanke på att filmerna är både nya och framgångsrika.

Hos Viaplay kan du dessutom streama bland annat Champions League, Premier League, Bundesliga, Europatouren, NFL, NHL, Formel 1 och UFC-matcher.

2. CMORE

Den svenska huvudkonkurrenten till Viaplay är CMORE, som sticker ut lite från mängden genom att erbjuda både mycket sport, nyligen släppta filmer och barnfilmer. Dessutom kan du se på TV-kanelerna TV4, Sjuan, TV12 utan reklamavbrott. Med sportpaketet hos CMORE får du bland annat se på Serie A, La Liga, UEFA Nations League, NBA och PGA-touren i golf.

CMORE erbjuder 14 dagar fritt, så du kan prova på tjänsten utan att betala.

3. Disney+

En av de nyaste och populäraste streamingtjänsterna på den svenska marknaden är Disney+, där du inte bara hittar Disneys egna filmer som Raya och den sista draken utan även samtliga Marvel-filmer samt mängder med filmer och serier från uppköpet av 20th Century Fox.

 • Pris: 89 kr per månad eller 890 kr per år (spara 15 %)
 • Bindningstid: Nej

Läs mer om Disney+

4. Netflix

Den amerikanska streamingtjänsten Netflix har nått stora framgångar världen över, med många kvalitetsserier i sin katalog — eller vad sägs om Orange is the New Black, The Crown, Stranger Things eller Dark?

Överlag en stor mängd bra serier, men desto färre bra filmer — deras egna brukar inte vara mycket att hänga i julgranen, och de filmer de köper in brukar bara finnas i katalogen i ett par veckor åt gången.

5. HBO Max

Den nya varianten av HBO kallas för HBO Max, och här hittar du många av de mest populära serierna genom tiderna — exempelvis Band of Brothers, Game of Thrones, The Leftovers, The Sopranos och Six Feet Under.

HBO Max är en riktigt prisvärd tjänst för den som vill ha mängder av riktigt bra serier, och dessutom släpps det ofta storfilmer från Warner Bros att se på streamingtjänsten.

6. Discovery+

Streamingtjänsten Discovery+ innehåller hela Discoverys katalog, där du kan titta på innehåll från mängder av olika kanaler, däribland Discovery Channel, Kanal 5, Kanal 9, Kanal 11, TLC, ID, Animal Planet och Eurosport.

Du får dessutom sportpaket från CMORE med när du skaffar abonnemang hos Discovery+ — ett erbjudande som just nu är tidsbegränsat.

Tjänster för att hyra film

Hyrkonceptet på digital film kallas för pay per view och innebär att du får tillgång till filmen hur många gånger du vill under en viss tidsperiod. Att hyra fysiska filmer är ett allt mer sällsynt koncept nuförtiden, men i det fallet hyrde du helt enkelt en VHS, DVD eller Blu-ray från din lokala hyrfilmsbutik och kunde sedan ha dem i ett par dagar till dess att du sett dem, och därefter lämnade du tillbaka filmen i butikens brevinkast.

1. SF Anytime

Om du vill hyra eller köpa film digitalt, istället för att använda en abonnemangstjänst för streaming, kan du göra det hos SF Anytime. Här finns det mängder av filmer att välja mellan, och priserna varierar från 9 kr upp till 39 kr för hyrfilmer.

Om du hyr film hos SF Anytime har du tillgång till filmen i 48 timmar från den stund du betalade för att hyra den. Om du istället köper filmer har du tillgång till dem i ditt personliga bibliotek i deras tjänst.

2. Viaplay hyrfilm

Hos Viaplay kan du förutom att streama film och sport även hyra och köpa filmer till förmånliga priser.

3. YouTube

Det är inte alla som känner till det, men YouTube är en av de smidigaste tjänsterna för oss svenskar att hyra filmer.

Exempelvis The Gentlemen finns att hyra i HD-kvalitet för 40 kr eller SD-upplösning för 35 kr. Du får då 4 veckor på dig att börja titta på filmen, och när du har börjat titta första gången har du 48 timmar på dig att se klart den innan hyrperioden löper ut.

Butiker för att köpa fysisk film

Det är dock en speciell känsla i att köpa en fysisk film, och tack och lov går det fortfarande att köpa fysiska utgåvor av filmer. Dels är bilden bättre, dels äger du den själv och slipper förlita dig på utbudet på en tjänst (eller fortsätta betala för den delen), och framför allt kan du se dem även om du inte har tillgång till internet.

De mest populära butikerna i Sverige är CDON och Ginza. Vill du importera filmer från EU är Zavvi ett bra alternativ, eftersom de har ett stort utbud och dessutom låga priser.

Se på svenskt innehåll utomlands

Om du vill titta på svenska streamingtjänster men befinner dig utanför EU på exempelvis jobb eller semester kommer du tyvärr märka att streamingtjänsterna är gjorda så att de inte fungerar för att du inte befinner dig inom EU.

Detta kan både drabba dig som vuxen, som vill se det svenska utbudet hos exempelvis Discovery+ eller Viaplay, men också barnfamiljer som vill titta på exempelvis svenska SVT Play — så se till att vara förberedd inför semesterresan. Som tur är finns det en enkel lösning för de här problemen.

VPN-tjänst

Med hjälp av en VPN-tjänst kan du enkelt se till att all din trafik skickas genom VPN-servrar i Sverige, och på så sätt tror tjänsterna att du faktiskt befinner dig här hemma — oavsett var på jordklotet du faktiskt befinner dig.

Vi rekommenderar den svenska VPN-tjänsten OVPN, som har servrar runt om i hela världen — inklusive Sverige — och där du enkelt väljer mellan servrar var som helst på jordklotet.

En VPN-tjänst kan givetvis även användas åt andra hållet också, alltså för att se exempelvis det amerikanska eller spanska utbudet på Netflix om du befinner dig i Sverige. Är du spansktalande och saknar det spanska utbudet på Netflix kan du alltså använda OVPN för att låta Netflix tro att du befinner dig i Spanien.

Är det lagligt att streama?

Först och främst är det viktigt att begreppet streaming inte specifikt avser de olagliga streamingsajterna, utan istället menas sättet filmen levereras hem till dig; du får inte en fysisk Blu-ray hem i brevlådan, och inte heller laddar du hem hela filmen för att spela upp den på en mediaspelare.

Istället skickas just den delen av filmen som du just nu tittar på hem till din telefon, pekplatta, TV eller dator över internet, så att du sparar både bandbredd och utrymme — precis som på YouTube alltså.

Vad är olagligt då?

Att veta vad som är lagligt eller inte är kanske inte helt enkelt om du inte är insatt, men det är för det mesta ganska enkelt;

 • är det gratis att titta på innehållet?
 • har innehållet varierande bild- och ljudkvalitet?
 • ser du mängder av reklam på sidan?

Om något av ovanstående stämmer är du antagligen inne på en olaglig streamingsajt och tittar på material de inte har rätt att visa.

Det är just det som är problemet — när sajterna inte har rättigheterna till vad de streamar innebär det att du stöttar en olaglig verksamhet när du tittar på innehållet. Frågan är dock huruvida det är olagligt även för dig, personligen, att titta på innehållet på streamingsajterna?

Just nu är det lite både och, faktiskt — det är inte en rent olaglig handling att streama film eller serier på nätet, men det råder ingen tvekan om att streamingsajter som Dreamfilm, Nyafilmer och Swefilmer i sig är helt olagliga. Det har domstolar gång på gång fastslagit, att det är olagligt att bedriva en kommersiell verksamhet där man visar innehåll man inte har rätt att visa.

Varför ska jag använda lagliga tjänster?

Det finns flera skäl att använda lagliga tjänster framför de olagliga gratisalternativen — framför allt att varken de som faktiskt har gjort filmerna eller de som medverkar i den får någon ersättning när du användar olagliga streamingsajter.

Det är just därför de lagliga alternativen kostar pengar, för att de måste betala filmbolagen för att få rättigheter att visa upp dess filmer och serier för alla sina abonnenter. Betalar vi inte kommer det inte heller att göras några nya filmer eller serier.

Utöver det är det viktigt att komma ihåg att det är en olaglig tjänst som används, och vi kan mycket väl komma till den punkten där det blir helt olagligt att titta på piratkopierat material — något som skulle leda till polisanmälan och böter för de som använder olagliga streamingsajter.


Artikeln handlar om

Viaplay

Viaplay

HBO Max

HBO Max

Discovery+

Discovery+

C MORE

C MORE

OVPN

OVPN

nVidia Shield TV Pro

Shield TV Pro

Här hittar du nVidia Shield TV Pro billigast:

2190 kr
3201 kr
2499 kr
2499 kr
nVidia Shield TV

Shield TV

Här hittar du nVidia Shield TV billigast:

1799 kr
2798 kr
2199 kr
Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Artikeln har en kommentar:

 1. Hey Arnold på svenska
  Hey Arnold på svenska17 september 2021

  Om olagliga tjänster erbjuder tecknade serier som lagliga tjänster vägrar erbjuda då bryr jag mig inte om det är olagliga tjänster. Men just nu erbjuder inte ens olagliga tjänster Hey Arnold! med svenska dubbningen :(

Kommentera den här artikeln