Detta är IMAX: Allt du behöver veta

Vad är egentligen IMAX, och var kan man gå på IMAX-bio? Här samlar vi allt du behöver veta om det största bioformatet i världen.

Vad är IMAX?

IMAX är ett amerikanskt företag som har som mål att göra bioupplevelsen så storslagen som möjligt, både vad gäller bildkvalitet, bildstorlek, ljudkvalitet och ljudvolym. En IMAX-upplevelse kan enklast beskrivas som att det är en makalöst stor bild som täcker hela ditt synfält, tillsammans med en rejält hög ljudvolym som får sätena att skaka.

Det är IMAX själva som kalibrerar systemen i varje IMAX-salong världen över, just för att de ska leva upp till de höga krav de ställer på presentationen.

IMAX 3D

IMAX-presentationer finns både i 2D (vanlig bio) och i 3D-format, där du har IMAX 3D-glasögon på dig för att se 3D-filmer i biografen. Tack vare IMAX enorma bildstorlek blir 3D-effekten ännu bättre än i mindre biografer.

IMAX-kameror

För att få en så stor upplevelse som möjligt finns det även IMAX-kameror, som ett fåtal filmskapare använder för att filma så stora och detaljrika bilder som det bara går. Detta är analoga filmkameror med väldigt stor film (70 mm 15-perf) som fångar detaljer som vanliga kameror bara kan drömma om.

De som är mest kända för att använda sig av IMAX-kameror är just nu Christopher Nolan och hans filmfotograf Hoyte van Hoytema, som spelade in både Tenet och kommande Oppenheimer helt med IMAX-kameror.

Svenska IMAX-biografer

Här hemma i Sverige är vi inte direkt överösta med ett bra IMAX-utbud; faktum är att vi bara har två kommersiella IMAX-biografer i hela Sverige.

1. Filmstaden Scandinavia

Den största IMAX-biografen vi har här i Sverige är Filmstaden Scandinavia, som ligger i Mall of Scandinavia. Deras största salong är en IMAX-salong och tar emot 421 biobesökare.

Filmstaden Scandinavia i Mall of Scandinavia. Foto: SF Bio/Filmstaden.

Bioduken i IMAX-salongen hos Filmstaden Scandinavia sträcker sig 22 meter brett och 11 meter högt, vilket resulterar i en diagonal dukstorlek på 968 tum.

Filmstaden Scandinavia »

Även om IMAX-salongen i Filmstaden Scandinavia inte är den största så erbjuder den en modern IMAX Laser-projektor och därmed även 3D-filmer i IMAX-format.

2. Filmstaden Bergakungen

I Göteborg finns den andra IMAX-biografen i Sverige, belägen på Skånegatan i Göteborg. IMAX-salongen på Filmstaden Bergakungen mäter 16 meter bred och 9 meter hög, eller 722 tum diagonalt.

Filmstaden Bergakungen »

3. Cosmonova

På Naturhistoriska riksmuseet finns det en biograf som heter Cosmonova, som med råge är så pass stor att det kan kallas en IMAX-biograf — men tyvärr är det inte en kommersiell biograf, så de visar inte vanliga filmer.

Cosmonova »

Jag har faktiskt varit i kontakt med Cosmonova om att visa Hollywoodfilmer på duken, men de har svarat att det inte är aktuellt i deras fall.

Den största IMAX-biografen

Den hittills största IMAX-biografen finns tyvärr inte i Sverige, men den finns faktiskt i Europa; närmare bestämt i Traumpalast Multiplex som du hittar i Leonberg i Tyskland. Den största IMAX-biografen i världen har en bioduk som är 38 meter bred och 21 meter hög — eller otroliga 1700 tum diagonalt.

Traumpalast Multiplex »

Vill du gå på bio med en sådan stor bioduk behöver du alltså åka till Leonberg och besöka Traumpalast Multiplex.

IMAX-filmer du måste se

Den främsta IMAX-filmen just nu är givetvis Oppenheimer, som visas i äkta IMAX på Filmstaden Scandinavia och Filmstaden Bergakungen.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln