Recension: Dark

Den framgångsrika science fiction-serien Dark har nått vägs ände, och efter att ha sett den sista säsongen av den tyska tidresesagan kommer här en recension på hela serien.

Den här recensionen är utan spoilers — vi kommer alltså inte avslöja viktiga detaljer i handlingen, varken i den första, andra eller tredje säsongen av Dark.

Ni vet den där känslan när en serie tagit slut, och man inte riktigt vet vad man ska titta på härnäst för att fylla tomrummet? Den känslan har jag nu, efter att ha sett den tredje och sista säsongen av den tyskspråkiga science fiction-sagan.

Serien vann nyligen en tävling på Rotten Tomatoes där den röstades fram till den bästa Netflix-produktionen någonsin, och när nu den tredje säsongens premiär den 27 juni 2020 närmar sig börjar den återigen bli aktuell — men tyvärr för sista gången.

Handling

I Dark får vi följa invånarna i den lilla tyska staden Winden där de flesta bär på hemligheter, även om vissa är mörkare än andra. Handlingen kretsar kring en polisutredning rörande ett par barn som mystiskt försvinner utan spår — samtidigt som en ny kropp från ett avlidit barn hittats, som dock försvann över 30 år tidigare.

Redan i den första säsongens första avsnitt står det klart att det är genom tidresor detta är möjligt. Frågan kvarstår dock vilka som är inblandade, varför det pågår och inte minst vad polisen måste göra för att stoppa det som sker i staden.

Manus och regi

Hjärtat i serien består av dess manus, vilket är ett aldrig tidigare skådat nät av olika karaktärer och dess sammanflätade händelser som sträcker sig över 100 år i tiden. Serien är skapad av filmskaparduon Baran bo Odar och Jantje Friese, som till synes från ingenstans har skapat något av det mest invecklade som någonsin skrivits som film eller serie.

Det är dock inte invecklat för sakens skull, utan vi får följa både kärlekshistorier, svek och lögner mellan de över 30 karaktärer som bor i staden. Frågan om orsak och verkan är ständigt aktuell, och om du är bekant med fenomenet "hönan eller ägget" är det en av grundstenarna i Dark — och ju längre serien går får vi reda på mer och mer bakgrundshistoria.

Även om det finns huvudroller i serien får alla karaktärer som serien kretsar kring tillräckligt mycket utrymme allt eftersom serien fortskrider, och det är helt makalöst vilket djup serieskaparna har gett både storyn och alla dess karaktärer.

Skådespelare

Man kan tro att en tysk serie som denna inte ska vara fullproppad av riktigt bra skådespelare, men faktum är att det kryllar av bra skådespelare i serien. De huvudroller som serien ändå kretsar mest kring består av Louis Hofmann som Jonas Kahnwald, Lisa Vicari som Martha Nielsen, Paul Lux som Bartosz Tiedemann, Oliver Masucci som Ulrich Nielsen och Karoline Eichhorn som Charlotte Doppler.

Alla dessa passar i sina roller så pass bra att jag aldrig skulle kunna föreställa mig några andra skådespelare i deras roller. Vi ser allra mest av Louis Hofmann då han är den största huvudrollen, och han växer över seriens gång och bär i stort sett hela serien på sina axlar till slut.

Med tanke på hur många karaktärer som är med i serien, och att den dessutom sträcker sig över flera decennier, är det logiskt att väldigt många skådespelare är med i serien. Det som får en att tappa hakan är dock hur väl dessa passar varandra, och låter oss följa många karaktärer från att de är unga, tills de växer upp och ända tills de är gamla.

Det måste ha varit ett otroligt svårt jobb att hitta dessa olika skådespelare för samma karaktärer, som dessutom ska vara lika varandra till utseendet — och ännu svårare att faktiskt hitta skådespelare som är så pass bra som de är.

Foto

En annan sak som får den här serien att sticka ut från mängden är att den ser ut som en riktigt påkostad film; det finns ingenting som tyder på att det är en serie vi tittar på, utan allt ser riktigt snyggt och välgjort ut rakt igenom.

Det kanske inte låter som någonting viktigt, men både hur de filmat serien och dess produktionsdesign gör oerhört mycket för den överhängande känslan genom serien, vilket spelar stor roll för seriens trovärdighet.

Den vi ska tacka för det vackra fotot är den tyska filmfotografen Nikolaus Summerer, som träffade regissören Baran bo Odar på filmskolan de båda gick. Sedan dess har de filmat regissörens tidigare filmer, Who Am I: Inget system är säkert och The Silence, dock inte Hollywoodfilmen Sleepless som Baran spelade in innan Dark drog igång. Nu är de alltså återförenade och har gjort ett riktigt bra jobb tillsammans.

Musik

Den australienska musikern Ben Frost blev rekryterad av serieskaparna själva för att de hade hört hans filmmusik, och glädjande nog fick de med honom på tåget. Musiken från Frost har nämligen en ganska stor roll i att serien känns så dystopisk som den faktiskt gör; det är mörkt, monotont och hopplöst.

Varje avsnitt kryddas dock med ett avslutande montage mot vanlig musik från diverse olika artister och i olika stilar, som alla har en sak gemensamt — de lyfter montagen och därmed avsnitten till nya höjder.

För den som vill lyssna på musiken av Ben Frost har vi samlat alla låtar som du kan hitta på Spotify eller iTunes;

  1. Dark: Cycle 1 (Original Music From The Netflix Series)
  2. Dark: Cycle 2 (Original Music From The Netflix Series)

Musiken är väldigt dystopisk och kanske inte fungerar så bra att lyssna bara på för den som inte har sett på serien; den sätter en stor del av seriens egen ton, och det är inte helt enkelt att förstå hur mörk den faktiskt är. Men musiken är en stor del av vad som gör Dark så pass bra.

Avsnitt i säsong 3

Den tredje säsongen av består av åtta avsnitt:

# Titel Längd
1 Deja-vu 1 tim, 1 min
2 The Survivors 59 min
3 Adam and Eva 56 min
4 The Origin 1 tim, 4 min
5 Life and Death 1 tim, 3 min
6 Light and Shadow 58 min
7 Between the Time 1 tim, 9 min
8 The Paradise 1 tim, 12 min

Säsongen består alltså av åtta avsnitt som tillsammans har en längd av totalt 8 timmar och 22 minuter, och trots att det är ganska mycket utrymme är det nästan så att man inte hinner med; det är ett högt tempo rakt igenom.

Tidigare säsonger

I den första säsongen fokuserar vi nästan helt på Jonas Kahnwald och hans pappa som tar sitt eget liv — till synes utan anledning, men när han lämnar efter sig både brev och en karta över en grotta i närheten tar Jonas upp jakten på svar på egen hand.

Serien var från början planerad att vara tre säsonger, och det märks tydligt i hur väl uppbyggd serien är; under den första säsongen lär vi känna alla karaktärer och deras olika relationer, under den andra säsongen tar det fart på riktigt och i den tredje säsongen knyts de olika trådarna ihop.

Omdöme

Den tredje och avslutande säsongen av Dark är den mest invecklade hittills, men också den som ger oss svar på de frågor vi haft sedan det första avsnittet, och slutligen på hur allt faktiskt hänger ihop.

Djupet och detaljrikedomen i alla dessa karaktärer är ingenting annat än häpnadsväckande, och seriens fans har på nätet lagt upp sina egna försök att få ihop en samlad bild över allt som händer i Dark, med kompletta släktträd, familjeband och kärleksrelationer mellan olika familjer och — så klart — över olika tidsperioder.

Skillnaden med Dark från andra serier eller filmer som handlar om science fiction, tidresor, paradoxer och allt vad det kan innebära är att den här serien går in på djupet om hur du faktiskt påverkas av att uppleva det karaktärerna upplever.

Det är kärlek, lycka och sorg som sträcker sig över generationer, åt olika håll och av olika anledningar, och det är just därför den här serien är så fullkomligt briljant — för i slutändan handlar den bara om karaktärerna vi lär känna.

Alla de tidloopar, paradoxer och resor i tiden genom serien är bara en bonus för vad vi får njuta. Varje avsnitt är som ett konstverk som tar oss djupare in i sinnet på de två serieskaparna, Baran bo Odar och Jantje Friese — oavsett vad man tycker om konceptet tidresor går det inte att förneka hur välgjord och passionerad den här serien är.

Det här är utan tvekan den bästa serien Netflix har producerat hittills. Den är bättre än både House of Cards, La Casa de Papel, Stranger Things — ingenting de gjort hittills kan mäta sig med den otroliga bedrift Dark visar sig vara.

Se på Netflix

Den tredje säsongen av Dark finns att se i sin helhet på Netflix om 9 dagar, den 27 juni 2020. Alla åtta avsnitt kommer att finnas tillgängliga från samma tid, så det går att titta på alla avsnitt på en gång.

Säsong 1 med 10 avsnitt och säsong 2 med 8 avsnitt finns så klart redan att se — kom bara ihåg att se på originalspråket tyska med svenska undertexter istället för den engelska dubbningen!

Positivt

  •   Ett starkt drama med tidresor som krydda
  •   Skådespelarensemblen är overkligt bra tillsammans

Negativt

  •   Passar inte alla

Betyg

Dark får betyget 10 av 10.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln