Recension: Insidan Ut 2

Pixars nya sommarfilm är här — vi har sett Insidan ut 2!

Så var det äntligen dags att se den efterlängtade uppföljaren till vad jag själv tycker är Pixars bästa film genom tiderna, nämligen Insidan ut från 2015. Nio år har gått sedan den förra filmen, och nu tog jag med mig alla barnen och såg Insidan ut 2.

Handling

Precis som i förra filmen får vi följa huvudkaraktären Jenny, som nu har blivit tonåring — något som för med sig ett helt gäng med sprillans nya känslor. Nu utökas kontrollrummet med både ängslan, avund, pinsamhet och ennui (att vara uttråkad). När humöret svänger som mest och känslostormarna avlöser varandra är det dags för ett avgörande hockeyläger, där hennes framtida hockeykarriär kan ta fart.

Hur hanterar man att träffa sina stora idoler när man både vill vara kompis och imponera på dem?

Hela filmen kretsar kring Jennys hockeyläger och alla de känslor som slåss inom henne för att hon vill prestera bra, men samtidigt vara med sina vänner, men samtidigt lära känna sin idol, och samtidigt göra ett bra intryck i laget. Det blir lätt för mycket, speciellt om man är 13 — och Pixar är väldigt duktiga på att koppla känslor till handlingar på ett pedagogiskt sätt.

Svenska röster

De svenska rösterna är som vanligt fantastiska, och flera återvänder i sina roller, däribland Linda Olsson som Glädje, Ulla Skoog som Vemod, Per Andersson som Rädsla och Cecilia von der Esch som Avsky.

De nya känslorna dubbas av:

  • Ängslan av Carla Abrahamsen
  • Avund av Emma Molin
  • Ennui av Dominique Pålsson Wiklund
  • Pinsamhet av Anton Olofson Raeder


Min favoritkänsla, Vrede, har tyvärr fått en ny svensk röst eftersom Björn Granath inte längre finns med oss. Känslans röst görs istället av Ole Ornered.

Omdöme

Om Pixar har lyckats med något så är det att porträttera hur förtvivlat förvirrande det kan vara att bli tonåring och inte ha koll på sina känslor. För mig som har en trettonåring hemma kände både hon och jag igen oss i precis allt som Jenny får för sig i filmen — tvivel på sig själv, hopp, avund och en rädsla att inte vara omtyckt för den man är.

Jenny på hockeyläger

Jenny träffar sina idoler på hockeylägret — men klarar hon av att inte vara pinsam?

Tyvärr känner jag inte alls att Pixar har gjort det bästa de hade kunnat med den här uppföljaren; det är för enkelt, för lite och — faktiskt — till stor del exakt samma berättelse igen. Jag tänker inte avslöja något alls om handlingen inuti Jennys huvud, som är det filmen egentligen kretsar kring.

Misstolka mig inte; parallellerna mellan känslorna och Jennys beteende i "verkligheten" är snyggt gjort, precis som i den första filmen. Filmen har dock inte så mycket nytt att säga, utan ger oss bara en ny miljö. Det är lite synd på en annars så bra chans att göra en riktigt bra film.

Barnen i åldrarna 6-13 gav den här filmen 11 av 10. Jag ger den lite mindre, men den är absolut sevärd för hela familjen!

Positivt

  •   Nya känslor!

Negativt

  •   Mer av det vi redan sett

Betyg

Insidan ut 2 får betyget 6 av 10.

Sammanfattning

Det är kul att äntligen få se känslorna i Insidan ut 2, men den nya filmen bjuder inte på tillräckligt många nya idéer för att det ska bli en riktigt bra film. Fortfarande är den dock sevärd.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln