Bakom kulisserna på 1917

Ta en titt bakom kulisserna på den kommande storfilmen 1917, som utspelas som en enda lång tagning från början till slut.

På årets Golden Globes-gala gick priset för bästa dramafilm till krigsfilmen 1917, där regissören Sam Mendes och filmfotografen Roger Deakins återförenas för första gången sedan de gjorde Bond-succén Skyfall tillsammans 2012.

En enda lång tagning

Vad som gör filmen lite speciell är att den, i ett försök att få den att kännas mer autentisk och intensiv, utspelar sig i realtid — och dessutom består den av ett enda klipp. Detta är dock inte riktigt sanningen, utan flera längre tagningar har utan synbara skarvar satts ihop till en enda lång tagning.

I både Birdman och Gravity lyckades Emmanuel Lubezki genom en hel del praktiskt trickfilmande med konststycket att faktiskt få filmerna att se ut som en enda lång tagning vardera, och nu är det alltså Roger Deakins tur med 1917.

Bakom kulisserna

Hurlbut Academy är en webbplats för utbildning inom just filmfoto av den amerikanska fotografen Shane Hurlbut, som gjort framgångsrika Hollywoodfilmer som Need for Speed och Terminator Salvation.

Här har de satt ihop en bakom kulisserna-video om 1917, som går in på djupet just rörande hur de lyckades filma både långa scener och hur de fick ihop dem till en till synes enda lång tagning.

Jag fullkomligt älskar bakom kulisserna-material, och faktum är att det — förutom den bättre bildkvaliteten jämfört med t.ex. HBO och Netflix — är den enda anledningen till att jag köper filmer på blu-ray.

Just därför tycker det är så kul att sånt här kommer upp på YouTube så att alla kan se det, bara man står ut med lite reklam. Så ta en titt på det här om du är intresserad, och spana gärna in deras kanal, så de kan fortsätta att tillverka dessa bakom kulisserna-videos.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln