Flera regissörer har kortfilmer med obetydliga budgetar att tacka för sina karriärer. Här är 6 av dem.
1. Whiplash
När Damien Chazelle gjorde en kortfilm om sin tid som jazztrummis på Princeton High var det få som trodde att det skulle leda någonstans — men faktum är att den vann priset för bästa kortfilm på Sundance filmfestival, och därefter fick Chazelle pengar att göra den riktiga versionen.
Även om huvudrollen byttes ut från Johnny Simmons till Miles Teller när det var dags att spela in långfilmen tog Chazelle med sig både J.K. Simmons som den stränga musikläraren Fletcher och sin klippare, Tom Cross, från kortfilmen — som båda senare vann varsin Oscar för sina insatser.
Filmen vann även en Oscar för bästa ljud, och var dessutom nominerad i kategorierna bästa film och bästa manus — helt otroligt som en första film, och bättre blev det när Chazelle gick vidare för att göra den femfaldiga Oscarsvinnaren La La Land och sedan Neil Armstrong-biografin First Man.
Faktum är att Whiplash är en av de bättre filmer jag sett — ett enormt åstadkommande för en debuterande regissör och manusförfattare, och Miles Teller är otrolig i huvudrollen.
- Kortfilm: Whiplash (2013)
- Långfilm: Whiplash (2014)
2. The Babadook
Redan 2005 gjorde den tidigare skådespelerskan Jennifer Kent skräckfilmen Monster, som hon både skrev, regisserade och filmade på egen hand. I filmen får vi följa en mamma och en son som terroriseras av ett monster i sitt hem.
Efter att ha gjort klart kortfilmen låg idén på hyllan ända fram till 2012, då man drog igång en Kickstarter-kampanj för att finansiera en långfilm utifrån samma idé. Finansieringen gick bra, och med blygsamma 30 000 dollar hade man nått sitt mål och genomförde den riktiga inspelningen.
Därefter fick The Babadook närmast en kultstatus med sitt ikoniska monster (se filmens poster), och är en av de skräckfilmer som skrämt mig på riktigt.
- Kortfilm: Monster (2005)
- Långfilm: The Babadook (2014)
3. Lights Out
Jönköpingsbon David F. Sandberg var arbetslös och började då göra kortfilmer tillsammans med sin fru. När tävlingen "Who's There" lanserades spelade de in kortfilmen Lights Out och skickade in den som tävlingsbidrag.
Vad de inte hade räknat med var dock att deras bidrag vann hela tävlingen — och blev viral över en natt. Filmen fick flera miljoner tittar på YouTube, och David blev snart kontaktad av agenter från Hollywood som alla ville få rättigheterna till långfilmen.
När agenten väl valts ut flyttade paret till Los Angeles och skapade långfilmen Lights Out med Teresa Palmer, Maria Bello och Gabriel Bateman i huvudrollerna. I regissörstolen satt ingen mindre än David själv, med Warner Bros-studion i ryggen — trots att han aldrig ens varit på en filminspelning förut.
Efter succén med Lights Out gick han vidare och regisserade Conjuring-filmen Annabelle Creation och är nu aktuell med DC-superhjältefilmen Shazam! — en otrolig karriär på kort tid.
Alla Davids och Lottas kortfilmer ligger på Davids YouTube-kanal ponysmasher, så ta en titt om du är nyfiken på deras skräckfilmer!
- Kortfilm: Lights Out (2013)
- Långfilm: Lights Out (2016)
4. Saw
När James Wan och Leigh Whannell på helt egen hand spelade in Saw hade nog ingen tänkt att Conjuring-universumet skulle bli världens mest omtalade skräckfilmssamling; en serie där vi hittar bland annat The Conjuring, The Conjuring 2, Insidious, Insidious: Chapter 2 och Annabelle Creation (se David ovan) — flera av dem riktigt bra skräckfilmer.
Faktum är att James Wan nog blivit mest framgångsrik av alla på just den här listan. Nu senast har han regisserat Aquaman och innan dess Fast & Furious 7, båda två filmer spelat in över en miljard dollar vardera. Närmast i tiden är det dags för en uppföljare; Aquaman and the Lost Kingdom kommer 2022.
Även Leigh Whannell, som i grunden är skådespelare och manusförfattare — som dessutom hade huvudrollen i Saw och större roller i Insidious-filmerna — har gått vidare till att både skriva och regissera filmer; först med uppföljaren Insidious: Chapter 3 och sedan science fiction-thrillern Upgrade.
Utöver det har de nu lejt ut skapandet av deras skräckfilmer på andra, där de bara fortsätter att expandera sitt egenhändigt skapade universum med exempelvis The Nun och The Conjuring: The Devil Made Me Do It.
- Kortfilm: Saw (2003)
- Långfilm: Saw (2004)
5. District 9
Neill Blomkamp var sedan tidig ålder intresserad av visuella effekter, och bestämde sig för att förverkliga en idé han hade om en påhittad dokumentär om utomjordingar som blivit strandsatta i Johannesburg — Alive in Joburg. Hans vän Sharlto Copley ställde upp i huvudrollen och Blomkamp själv gjorde alla visuella effekter.
När filmen sedan haft sin premiär på den franska filmfestivalen L'Étrange Festival fångade den uppmärksamheten hos ingen mindre än Peter Jackson, som anställde Blomkamp för att regissera den Halo-film som han skulle producera.
Det blev dock aldrig någon Halo-film, men samarbetet resulterade istället i att den unga regissören fick genomföra sin dröm — en långfilmsversion av sitt kortfilmskoncept. Denna långfilm fick namnet District 9, och har även den Sharlto Copley i huvudrollen.
Den här gången fick Neill hjälp med de visuella effekterna från en av världens bästa studios — Weta Digital — och resultatet är imponerande.
- Kortfilm: Alive in Joburg (2006)
- Långfilm: District 9 (2009)
6. Mama
Den argentinska regissören Andy Muschietti hade länge en idé om att göra egna skräckfilmer, och när han till slut gjorde kortfilmen Mamá — om en mamma som vägrar ge upp sina barn efter sin död — upptäcktes han av Guillermo del Toro, som gav honom möjlighet att göra en långfilmsversion.
Efter fem år var sedan långfilmen Mama verklighet, och i huvudrollerna hade han fått med sig både Jessica Chastain och Nikolaj Coster-Waldau (Game of Thrones). Tyvärr var filmen i sig ett riktigt bottennapp enligt mig, men fyra år senare gick det desto bättre när Muschietti regisserade rebooten av den klassiska skräckboken av Stephen King — Det.
I år kommer sedan uppföljaren, Det: Kapitel 2, som ska vara både mörkare och mer skrämmande än den första. Jag hoppas det stämmer och ser fram emot en, förhoppningsvis, riktigt bra skräckfilm!
- Kortfilm: Mamá
- Långfilm: Mama
Kommentarer
Inga kommentarer ännu.