Åldersgränser på bio

Hur fungerar åldersgränserna på bio i Sverige?

Vad gäller egentligen när det kommer till åldersgränser på bio, är det regler eller bara rekommendationer? Vi går igenom de olika åldersgränserna som finns för svenska biofilmer och hur du bör tänka som förälder.

Åldersgränser i Sverige

Det finns tre olika åldersgränser i Sverige:

Åldersgräns 7 år

När biofilmen har en åldersgräns på 7 år betyder det att filmen är för svår att hänga med i för barn under 7 år. Det kan bero på att den har en mer komplicerad handling, eller att den helt enkelt är för lång. När en biofilm har en åldersgräns på 7 år är det rekommenderat att inte ta med mindre barn, eftersom de inte kommer kunna njuta av filmen.

Åldersgräns 11 år

Biofilmer med en åldersgräns på 11 år innebär att filmen i första hand rekommenderas till barn som har fyllt 11 år. Det är dock tillåtet att barn från 7 år får se filmerna i vuxet sällskap, men tänk på att det kan vara svårt för dem att hänga med.

Exempel på en film som är tillåten från 11 år är Avatar: The Way of Water.

Åldersgräns 15 år

Om en biofilm har en åldersgräns på 15 år betyder det att en ungdom som fyllt 15 år får gå och se filmen utan vuxet sällskap. Skulle personen vara yngre än 15 år krävs vuxet sällskap, och barnet måste vara minst 11 år fyllda för att få se filmen med vuxet sällskap. Det finns dock många filmer med 15-årsgräns som är direkt olämpliga för barn under 15 år, så tänk till innan ni tar mindre barn på filmer som kan vara läskiga eller på andra sätt skrämmande (som krigsfilmer).

OBS! Det betyder inte att det är lämpligt för barn under 15 år att se en film med 15-årsgräns. Det är alltid de vuxna i sällskapet som ansvarar för barnens välbefinnande på bio.

Exempel på en film som är tillåten från 15 år är The Creator.

Åldersgränserna är lag

Svenska biografer följer lagen om åldersgränser för film som ska visas offentligt (2010:1882) och det är således ingenting de kan tumma på — är ditt barn för litet för att se en film kommer biografen att säga ifrån.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln