Aspudden får kvartersbiograf igen - efter 50 år

På 1960-talet stängdes biografen i Stockholmsförorten Aspudden, men nu är lokalen där Biograf Aspen en gång huserade på väg att väckas till liv igen.

Trenden med de mindre kvartersbiograferna försvann ganska snabbt i Sverige när SF Bio — nuvarande Filmstaden — och deras tidigare konkurrerande biografkedja Sandrews Metronome började expandera; de hade fler filmer, fler salonger och fanns inte sällan på populära adresser och vid köpcentrum.

Baksidan är ju dock att de större biograferna är betydligt mindre personliga, och dessutom att "smalare" och mindre populära filmer kanske inte får utrymme att visas alls. Därför är det glädjande att höra att Aspudden återfår sin gamla kvartersbiograf — ett stort steg i rätt riktning för oss svenskar och våra biomöjligheter.

Två salonger

Förhoppningen är att Biograf Aspen kommer bestå av två salonger med 100 respektive 25 platser. Utöver det kommer det även finnas en bistro och en lite större foajé där andra typer av kulturevenemang kan få plats.

Den primära filmdistributören är TriArt Film, som bland annat ligger bakom den svenska distributionen av kvalitetsfilmer som Lånaren Arrietty och Spirited Away.

Öppnar 2020

Om allt går som det ska kommer biograf Aspen slå upp dörrarna någon gång under 2020.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln