De bästa filmerna som inte vann en Oscar för bästa film

Fel film vann.

På söndag är det så dags för årets Oscarsgala. Årets nominerade har vi redan presenterat tidigare men om ni har missat det så finns de här. Att dela ut det mest prestigefyllda priset, det för bästa film, är inte alltid så lätt. Ibland kan det till och med tyckas att det blev fel.

En del filmer är så fantastiskt bra och så otroligt välkända att man tar för givet att de måste ha vunnit en Oscar för bästa film. Så är dock inte alltid fallet! Här följer en lista - utan inbördes ordning - på fem fantastiska filmer som i mitt tyckte borde ha (och som de flesta säkert tror har) vunnit i kategorin bästa film, men inte gjorde det.

Nyckeln till frihet

Filmen från 1994 är så väl ansedd och såpass populär att den nu i flera år har legat etta på IMDb:s top 250. Nyckeln till frihet, baserad på en novell av Stephen King, är skriven och regisserad av Frank Darabont och har Tim Robbins och Morgan Freeman i huvudrollerna.

Den var trots allt nominerad för bästa film, men förlorade statyetten till Forrest Gump. Inte nog med det, den var dessutom nominerad i ytterligare sex kategorier men lyckades på något sätt gå hem helt tomhänt från galan.

En sensation

Orson Welles mästerverk från 1941 är av många ansedd som den bästa filmen genom tiderna och återfinns alltid i toppen när listor av den typen tas fram. Stilbildande och banbrytande så är det en film som fortfarande studeras på filmskolor.

Trots att den numera anses vara bland det bästa som gjorts i filmväg så vann den när det begav sig endast en ynka Oscar, för bästa originalmanus. Priset för bästa film gick istället till Jag minns min gröna dal, idag mest (endast?) ihågkommen just för att den slog En sensation.

Rädda menige Ryan

En av de absolut bästa filmerna om andra världskriget. En fantastiskt berättad historia med några helt makalösa scener. Möjligtvis den mest autentiska, hemskaste och pulshöjande stormningen av Normandie i öppningsscenen.

Idag skulle man aldrig kunna tänka sig att den här filmen skulle förlora priset för bästa film till Shakespeare in Love, men det var precis vad som hände. Rädda menige Ryan kammade visserligen hem fem statyetter, bland annat för bästa regi till Steven Spielberg, men var nominerad i ytterligare sex klasser; förutom bästa film gick även Tom Hanks bet på bästa manliga huvudroll.

12 edsvurna män

Att nästan hela filmen utspelar sig i ett enda rum kan låta tråkigt, men det är det inte. Jurymedlem nummer åttas försök att få de andra elva att inse att fallet kanske inte är så glasklart som det först verkar är så grymt bra skrivet och välspelat att någon borde fått en Oscar för det.

Att bästa film det här året gick till Bron över floden Kwai är kanske inte så mycket att säga om, det är en otroligt bra film det också. Det är bara synd att en så bra film som 12 edsvurna män inte har någon Oscar. För faktum är att den bara fick tre nomineringar, och inte lyckades ta hem någon av dem.

Star Wars: Episod IV – Ett nytt hopp

George Lucas första del i Star Wars-sagan behöver ingen introduktion. Den blev en massiv succé och var startskottet till vad som skulle bli en gigantisk franchise med filmer, spel, tv-serier, böcker, leksaker, nöjesparker och allt annat man kan tänka sig.

Star Wars: Episod IV – Ett nytt hopp krossade allt motstånd i biosalongerna 1977 och fick faktiskt tio Oscarsnomineringar, inklusive bästa film och bästa regi. Båda dessa priser gick dock istället till Annie Hall regisserad av en viss Woody Allen, men belönades ändå med sex priser av mestadels teknisk karaktär.

Det är självklart inte lätt att förutse vilken film som kommer bli en klassiker och vilken som bara var en fluga. Tycke och smak förändras även över tid. Och vissa år kommer det helt enkelt flera riktigt bra filmer, och då måste någon tyvärr förlora. Återstår att se vilka filmer som kammar hem statyetter på söndag; rätt eller fel filmer?


Artikeln handlar om

Björn Långström
Film- och serieslukare med en förkärlek till Star Wars, Marvel, Sagan om Ringen, science fiction och allehanda andra spännande äventyr, men kan för den delen även trycka romantiska komedier eller hjärndöda actionfilmer när lusten faller på.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln