Regioner på Blu-ray-filmer: Allt du behöver veta

Regioner på Blu-ray-filmer: Allt du behöver veta

Läs om regioner på Blu-ray, regionsfria spelare och om filmer som helt saknar regionlåsningar.

Regioner på Blu-ray

Det finns tre olika regioner på Blu-ray-filmer:

 1. Region A: Världsdelarna som har Region A på Blu-ray-filmer är Nordamerika, Sydamerika, Japan, Sydkorea, Taiwan och andra områden i sydöstra asien.
 2. Region B: Filmer med Region B kan spelas upp i Europa, Afrika, Mellanöstern, Australien och Nya Zeeland.
 3. Region C: I Asien — förutom Japan, Sydkorea och Taiwan — har filmerna Region C.

En film med Region A-kodning kan alltså inte spelas upp i länder i Region B eller Region C, utan bara Region A. För att filmer ska kunna spelas upp över hela världen behöver du antingen en regionsfri Blu-ray-spelare, eller en Blu-ray-utgåva som saknar regioninlåsning.

Regionsfria spelare

Det finns Blu-ray-spelare att köpa som kan spela upp Blu-ray-filmer med alla olika regioner, dock är det inte tillåtet att sälja regionsfria spelare i Sverige.

Regionsfria utgåvor

Alla utgåvor är inte låsta till en specifik region, utan faktum är att det blir allt ovanligare. Det är så klart välkommet eftersom det bara sätter käppar i hjulet för alla oss som faktiskt vill köpa fysiska filmer.

Blu-ray 4K UHD saknar regioner

En positiv nyhet är att den senaste varianten av Blu-ray, 4K UHD, helt saknar regioner och därmed kan spelas upp över hela världen på vilken spelare som helst, så länge den har stöd för 4K UHD-skivorna.

Det innebär att du kan importera filmer i Blu-Ray UHD 4K-format från hela världen, som Asien, USA och Kina, och fortfarande kunna spela upp dem utan problem på din UHD-spelare. Topp!


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

  Kommentera den här artikeln

  Aktuellt på bio

  Senaste trailers

  Senaste posters