C More försvinner - äts upp av TV4

Telia har ägt C More sedan 2019, men nu slås de ihop med TV4 och slutar existera.

Det var 2019 som Telia köpte både C More och TV4 (samt finska MTV) och nu fyra år senare har de bestämt sig för att C More inte behövs längre. Från och med måndagen den 14 augusti har allt innehåll hos C More flyttats över till TV4 Play, och även om C More kommer att fungera ett litet tag till uppmanas alla C More-abonnenter att börja använda TV4 Play istället.

I teorin förstår jag varför en och samma ägare inte känner att det är nödvändigt att hålla två olika streamingtjänster igång samtidigt med allt vad administration och (framförallt?) kostnader heter. I praktiken har det dock varit en markant skillnad i utbud tjänsterna emellan, och därmed säkerligen även i kunder, så hur väl slår verkligen sammanslagning ut för oss som i slutänden faktiskt ska använda och betala för tjänsten?

Befintliga kunder

Hur befintliga C More-kunder påverkas beror lite på hur du blivit kund hos C More. Har du blivit kund direkt via C More eller via deras ägare Telia så ska dina befintliga inloggningsuppgifter fungera även på TV4 Play, och även om du redan har ett konto hos TV4 Play också så ska det bara vara att logga in.

Har du C More via en annan operatör, till exempel Boxer eller Allente, så måste du aktivera om ditt konto, antingen via TV4 Play-appen eller deras hemsida. Du kan då välja samma inloggningsuppgifter som tidigare eller skapa helt nya.

Paket och priser

Det kommer även fortsättningsvis finnas möjlighet att titta på TV4 Play gratis precis som tidigare, men det kommer även finnas flera nivåer av paket med mer innehåll - med eller utan reklam. Paketen kallas för Plus-paket och ser ut enligt nedan.

  • TV4 Play+ (59 kronor/månaden med reklam): TV4 Plays utbud + TV-kanaler, exklusiva dramapremiärer, en större katalog med filmer och serier samt möjlighet att se avsnitt före alla andra. Dessutom ingår barninnehåll utan reklam (SF Kids).

  • TV4 Play+ Utan reklam (149 kronor/månaden): Streama TV4:s fulla utbud av underhållning, filmer, serier, dokumentärer, Britbox och Hayu samt allt barninnehåll utan reklam.

  • TV4 Play+ Sport (399 kronor/månaden): Allt i TV4 Play+ utan reklam samt sport från bland annat Allsvenskan, Superettan, UEFA Champions League, LaLiga, Serie A, Rally-VM, NFL och Svenska cupen.

  • TV4 Play+ Sport Total (549 kronor/månaden): Allt i TV4 Play+ utan reklam samt all sport från bland annat SHL, HockeyAllsvenskan, Allsvenskan, Superettan, UEFA Champions League, Serie A, LaLiga, Svenska Cupen, Rally-VM, NFL och möjlighet att streama i UHD.

Utforska paketen »

Ett första intryck

Det första som hände när jag skulle gå över till TV4 Play var att appen på min smart-TV hängde sig. Två gånger. Men efter det har den faktiskt startat, och det är ju alltid positivt.

När jag tidigare startat C More har det på huvudsidan föreslagits nya filmer, serier eller aktuellt sportevent, men vid uppstarten av TV4 Play är det TV4 Nyheterna, Efter fem och Idol som premieras. En markant skillnad och något som jag inte alls är intresserad av.

Personligen har jag i princip bara hunnit kolla på sport än så länge. Och det har varit en markant skillnad i bildkvalité jämfört med C More. Åt det sämre hållet. Några sekunders skarp bild har varvats med några sekunder grynig bild för att sedan bli skarp igen. Och så har det hållit på, hela sändningen lång. Här vill kanske TV4 skylla på min uppkoppling eller utrusning, men jag kan ju då tillägga att inga andra tjänster strular på detta sätt, inklusive C More för bara några dagar sedan.

Detta bådar såklart inte gott, men det kan lika gärna vara så att det faller under kategorin barnsjukdomar och blir bättre så fort sammanslagningen har satt sig ordentligt. För i en värld där 4K-sändningar blir vanligare och vanligare vore det minst sagt pinsamt om TV4 inte kan tillhandahålla vanliga HD-sändningar i acceptabel kvalité.

En annan sak som inte känns särskilt lyckad är avsaknaden av profiler. Det går alltså inte att välja vem som tittar, anpassa innehållet för tittaren eller skapa personliga listor med vad man vill ha koll på eller spara till framtida filmkvällar. Inte nog med att det man eventuellt hade på sitt C More-konto alltså försvann, det går inte att skapa på nytt.

Slutsats

Även om jag kanske inte håller med TV4 om att just TV4 är ett starkare varumärke än C More så förstår jag som tidigare nämnt det logiska i att slå ihop tjänsterna. Och det behöver inte bli så illa som mitt första intryck är.

Kan TV4 införa profiler med möjligheten att markera vad man är intresserad av (och/eller markera vad man inte är intresserad av) för att få relevanta förslag vore mycket vunnet. Alternativt att förslagen styrs av vilket Plus-paket man har; någon som betalar dyra pengar för ett sportpaket kanske är mer benägen att få dagens Champions League-matcher längst upp i tjänsten än en nyhetssammanfattning.

Oavsett om profilerna kommer vara anpassningsbara eller inte så måste de införas. Jag kan inte förstå hur man idag kan ha en streamingtjänst som saknar det; finns det ens nån annan tjänst med samma brist?

Att de får ordning på bildkvalitén räknar jag kallt med, men hur lång tid det tar kan man ju aldrig riktigt veta. Jag kan ju faktiskt bara ha haft otur och allt fungerar perfekt redan idag, eller så tar det ett tag. Det får framtiden utvisa.

Sammantaget är nya TV4 Play en helt okej tjänst, men det finns en del förbättringsområden. Just nu saknar jag C More, men om ett fåtal saker förbättras kommer jag nog vänja mig vid det nya ganska snart.

Artikeln handlar om

Björn Långström
Film- och serieslukare med en förkärlek till Star Wars, Marvel, Sagan om Ringen, science fiction och allehanda andra spännande äventyr, men kan för den delen även trycka romantiska komedier eller hjärndöda actionfilmer när lusten faller på.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln