Cameron gör en Lucas - ändrar klassikern Terminator 2

I samband med 4K-restaureringen av Terminator 2 ändras små detaljer i kultfilmen.

George Lucas gjorde sig ovän med en hel generation Star Wars-fans när han ändrade episod 4-6 i samband med digitaliseringen — först till nypremiären på bio, sedan till DVD-släppet, och slutligen följt av releasen på Blu-ray några år senare.

Nu kommer information om att James Cameron har beordrat några förändringar av Terminator 2 - Domedagen, vilket innebär att filmen ni kommer se på 4K Blu-ray — även kallat UHD — inte är densamma som den ni sett innan.

Lyckligtvis rör det sig om ytterst små ingrepp, som t.ex. att lägga in Arnolds ansikte på stuntmannen som hoppar på motorcykeln ned för avloppsrampen och att se till att lastbilen som kommer efter inte tappar sin vindruta — detta för att bilen i scenen därpå har vindrutan intakt.

Oavsett om det är små ingrepp eller ej tycker jag personligen att man ska låta gamla filmer vara. De är en del av vår kulturhistoria, och även om de inte lever upp till dagens mått vad gäller effekter, ljud eller smink är det ingenting att skämmas över utan är snarare just charmen med filmerna.

Terminator 2 - Domedagen var tekniskt briljant när den släpptes 1991, och när vi börjar ändra något för att det ska se bättre ut förstör vi ursprunget.

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln