Chernobyl vann flera Emmys i natt

Både den svenska regissören Johan Renck och den svenska fotografen Jakob Ihre vann priser för sitt arbete på serien — men det slutade inte där.

Den kritikerrosade miniserien från HBO om kärnkraftsolyckan 1986 — Chernobyl — förväntades ta hem många priser vid nattens Emmy-gala. Det som talade emot en fullständig skörd var en annan verklighetsbaserad dramaserie, When They See Us, som faktiskt också vann pris för bästa manliga huvudroll — men inte så mycket mer.

Priser på Emmy Awards 2019

Chernobyl vann i natt priserna för bästa miniserie, bästa regi av svenska Johan Renck samt bästa manus av Craig Mazin.

Serien var även nominerad i kategorierna bästa manliga huvudroll (Jared Harris), bästa kvinnliga biroll (Emily Watson) och bästa manliga biroll (Stellan Skarsgård), men förlorade i dessa kategorier. Här tyckte jag verkligen att Harris borde ha vunnit, för han var riktigt bra.

Priser på Creative Arts Emmy Awards 2019

De tekniska priserna hålls undan den "riktiga" Emmy-galan och presenteras istället på något de kallar för Creative Arts Emmy Awards, som i år hölls den 15 september. Här vann den svenska filmfotografen Jakob Ihre priset för bästa filmfoto och klipparen Simon Smith priset för bästa klippning.

Vidare vann produktionsbolaget HBO priserna för bästa produktion, bästa visuella effekter (tillsammans med Game of Thrones), bästa ljudredigering och bästa ljudmix.

Sammanlagt vann Chernobyl sju Creative Arts-priser och tre Emmy-priser på de olika kvällarna.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln