Recension: Unpregnant

Kvinnans rätt över sin egen kropp står i centrum i den viktiga dramakomedin Unpregnant.

Handling

Unpregnant handlar om populära och duktiga tonåringen Veronica (Richardson) som upptäcker att hon har blivit med barn av misstag. Hon vill inte behålla barnet eftersom det skulle komma i vägen för hennes planer och drömmar om framtiden — men eftersom hon bara är 17 år behöver hon målsmans godkännande för att genomföra abort i Missouri, delstaten hon bor i.

Enligt lagen i delstaten New Mexico är det däremot lagligt även för minderåriga att göra abort utan att målsman behöver godkänna det, så hon kommer på en plan att åka dit och tillbaka igen utan att någon märker — hon vet bara inte hur.

Lösningen verkar finnas i Bailey (Ferreira), en gammal vän hon inte längre umgås med, men de upptäcker ganska snart att Veronicas plan inte alls går som planerat — och de stöter på både det ena och det andra hindret på den tidspressade resan mot behandlingen.

Skådisar

I rollen som Veronica ser vi Haley Lu Richardson (Five Feet Apart, Split) och Bailey spelas av Barbie Ferreira, mest känd för sin genombrottsroll som Kat i Euphoria. I något radikala biroller ser vi även Giancarlo Esposito och Breckin Meyer, som båda bidrar med både humor och lite spänning.

Omdöme

Det politiska ämnet om rätten att få och kunna bestämma över sin egen kropp genomsyrar den här filmen från början, vilket är bra — det är ett otroligt viktigt ämne, speciellt i USA där abort inte är tillåtet i alla delstater.

Jag tycker filmen var bra och mysig. Jag gillade både Haley och Barbie och tyckte både gjorde sina roller mycket bra. Deras samspel kändes väldigt genuint och äkta rakt igenom.

Unpregnant är på ett sätt en väldigt klassisk roadmovie, med ett mål och massa komplikationer på vägen för filmens huvudpersoner där man stöter på alla möjliga karaktärer och de i slutändan lär sig något om sig själva.

Temat är bra och filmskaparna fick fram det de ville visa med den här filmen — nämligen hur jäkla skevt det är att man som kvinna eller ung tjej inte kan bestämma över en sån fråga som egentligen bara är ens egen ensak. Jag satt faktiskt och blev riktigt upprörd över att det fortfarande kan vara så här på vissa ställen, även om jag visste om det.

Det här är en mycket sevärd film med ett viktigt budskap om att våga gå sin väg och vara den man är. Så samla kompisarna, fixa en helkväll med massa gott och kryp upp för en bra upplevelse — och bli lite lite förbannad, så att ni kan fundera på hur vi ska lyckas få en ändring i vår värld när det kommer till kvinnors jävla rättigheter!

Positivt

  •   Fin film med bra budskap
  •   Bra musik
  •   Bra kemi mellan skådisarna

Betyg

Unpregnant får betyget 7 av 10.


Artikeln handlar om

Skrivet av
Ninnie Lagnetoft
Älskar bra och rörande dramafilmer, musikaler och komedier, och har väl inte direkt svårt att gråta en skvätt. Avskyr skräck, thrillers och all kommersiell action och superhjälteskit där våld glorifieras och död nonchaleras.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln