Chewbacca har dött

Få karaktärer är så kända som wookien Chewbacca från Star Wars-filmerna, och nu har tyvärr den ursprunglige skådespelaren lämnat jordelivet.

Den brittiska skådespelaren Peter Mayhew har avlidit i sitt hem i Texas, USA. Han blev 74 år gammal.

Inte bara Star Wars

Även om rollen som Chewbacca både var hans mest kända och hans allra första filmroll — i Star Wars: Episod IV – Ett nytt hopp — blev det inte bara Star Wars-filmer genom åren; hans längd gjorde att han passade ganska bra i skräckfilmer, så några sådana blev det också.

Här är samtliga filmer Peter var med i under sin livstid:

  • Star Wars: Episod IV – Ett nytt hopp (1977)
  • Terror (1978)
  • Star Wars: Episod V – Rymdimperiet slår tillbaka (1980)
  • Star Wars: Episod VI – Jedins återkomst (1983)
  • Star Wars: Episod III – Mörkrets hämnd (2005)
  • Yesterday Was a Lie (2008)
  • Star Wars: The Force Awakens (2015)
  • Killer Ink (2016)

Den sista rollen där han fick gestalta allas vår favorit-wookie Chewbacca var i Star Wars: The Force Awakens av J.J. Abrams, och den sista filmen han medverkade i var skräckfilmen Killer Ink.

Blev 74 år

Peter Mayhew föddes den 19 maj 1944 i London, England och dog den 30 april 2019 i Texas, USA. Han lämnar efter sig sin maka Angelique Mayhew samt deras dotter, Katy Mayhew.

Han var väldigt lång — hela 2,21 meter — och led av sjukdomen Marfans syndrom, som innebär en försvagning av alla bindväv i kroppen. Med tanke på hans längd (vilket är väldigt påfrestande för hjärtat) och hans sjukdomshistoria var det kanske så att vi fick lite mer av Peter Mayhew än man trott från början trots allt.

Känner du att du vill se lite av det han gett oss är det bara att sätta på någon av ovanstående filmer — från världens mest populära science fiction-saga — och njuta.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln