Se den nya dokumentären om Estonia

Nya uppgifter om Estoniakatastrofen kommer till ytan i dokumentärfilmen Estonia - fyndet som ändrar allt — uppgifter som tidigare förnekats.

Estoniakatastrofen

En kall septembernatt förliste kryssningsfartyget M/S Estonia, och Estoniakatastrofen var ett faktum. Vad som egentligen ledde till att fartyget förliste har dock aldrig varit helt fastställt, och den officiella haverirapporten har ifrågasatts av många experter.

Efter beslut från Sveriges, Finlands och Estlands regeringar blev det olagligt att dyka vid vraket för ländernas medborgare, men nu har ett utländskt filmteam för Discovery tagit sig ner till vraket för att ta reda på vad som egentligen hände — och de hittar något som förnekats av den svenska haverikommissionen själv.

Dokumentär på fem avsnitt

Resultatet från det utländska filmteamet är dokumentärserien Estonia - fyndet som ändrar allt, som består av fem avsnitt på 44 minuter vardera — totalt strax över 3,5 timmar. De fem avsnitten är följande:

1. Förlisningen

Natten till den 28 september 1994 förliser M/S Estonia mitt på Östersjön. Mindre än en timme efter de första varningstecknen har fartyget sjunkit till botten. De överlevande berättar om kampen på liv och död. Deras vittnesbörd ska komma att bli viktiga.

2. Allt ska bärgas

Den ofattbara katastrofen skakar nationerna kring Östersjön. Över 700 av de omkomna lämnas kvar i vraket och regeringsledare lovar de anhöriga att deras kära ska bärgas. När regeringen börjar vackla sprider sig oron. Varför ska offren inte bärgas?

3. Det är något som inte stämmer

Estonia sjönk på under en timme. Aldrig förut har en båt av den storleken sjunkit så fort – utan att den varit utsatt för sabotage. När haverikommisionen presenterar sin rapport, står de överlevandes vittnesmål i kontrast till slutsatserna.

4. Hemligheter på havets botten

Efter det kalla krigets slut öppnas Estland för omvärlden. Underrättelsetjänster i väst inleder en jakt på militärhemligheter i öst och färjeförbindelsen blir en del i skuggspelet. Vad befann sig i Estonias lastrum den natten fartyget sjönk?

5. Dykningen

Tjugosex år efter förlisningen kämpar anhöriga och överlevande fortfarande med att finna svar. Ett tyskt fartyg tar med dokumentärteamet ut till vraket och genomför de första dyken på plats sedan 2001. Hittar de svaren på gåtan Estonia?

Se dokumentären

På streamingtjänsten Discovery+ finns den nya dokumentären om Estonia med dess fem avsnitt att se i sin helhet.

Discovery+ erbjuder 14 fria dagar för de som vill testa tjänsten utan att det kostar något, så passa på om du är intresserad av att se dokumentären.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln