Vad är filmmaker mode?

Se filmerna som regissören ville att du skulle se dem — upptäck "Filmmaker Mode", den teknik som återskapar filmskaparnas verkliga vision.

Som filmälskare är det viktigt att se filmerna precis som regissören har tänkt sig. Filmmaker mode är en teknik som gör just det möjligt - den gör att filmer visas på exakt det sättet som filmteamet ville ha det på bioduken eller i vardagsrummet.

Detta är ett initiativ som stöttas av den amerikanska filmregissören Christopher Nolan och andra framstående regissörer som Martin Scorsese och Ryan Coogler.

Vad är filmmaker mode?

Filmmaker mode är en inställning på moderna TV-apparater som anpassar skärmbilden efter det sätt som filmen är filmad på. Det stämmer med regissörens inställning för färg, ljusstyrka, kontrast och bildhastighet, för att ge tittaren en upplevelse som är så lik originalet som möjligt.

Filmmaker mode ser egentligen "bara" till att stänga av alla digitala filter som är aktiverade på TV:n, som exempelvis:

  • ökar antalet bildrutor per sekund till mer än 24 eller 25 bilder per sekund (interpolering av bilden)
  • reducerar filmens naturliga brus (brusreducering)
  • ökar skärpan i bilden (inställningen "sharpness")

När Filmmaker Mode aktiveras stängs alla dessa funktioner av.

Vad gör filmmaker mode?

Det finns olika typer av sätt att filma på, såsom analoga filmkameror och digitala filmkameror, samt olika sätt att leverera film på; HDR, Dolby Vision, 4K och mycket mer.

Filmmaker Mode känner av formatet och anpassar TV:n för att ge en välbalanserad återgivning av filmen, på det bästa möjliga sättet för just din TV — om din TV-tillverkare har implementerat funktionen, alltså.

Regissörens vision av filmen blir därmed möjlig att uppfatta på bästa sätt. Detta gör en enorm skillnad jämfört med en vanlig TV-inställning, som inte anpassar sig efter de olika formaten.

Varför är filmmaker mode viktigt?

De allra flesta som tittar på film hemma låter TV:n ha precis de inställningarna som den hade när den kom hem från fabriken; ljusstyrkan är på max, kontrasten är högre än den ska, bilden görs skarpare än den egentligen är och — värst av allt — de flesta TV-apparater interpolerar bilden så att det blir mjukare rörelser.

Problemet? Filmer ska inte se ut så. De är allra oftast filmade i 24 bilder per sekund och ska visas så. Är de mörka så ska det vara mörkt. Är det oskarpt i filmen ska det vara oskarpt när du tittar på din TV också.

Därför hoppas vi att fler och fler TV-tillverkare implementerar Filmmaker Mode så att alla TV-tittare får uppleva film på riktigt.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln