Filmstaden öppnar igen

Den svenska biografkedjan Filmstaden meddelar att de slår upp portarna igen — för vissa biografer redan den 24 juni 2020, och för resterande under juli månad.

Coronaviruset har lett att hela samhället har gjort stora omställningar, och ganska snabbt efter att spridningen var ett faktum beslutade Sveriges största biografkedja Filmstaden att stänga samtliga biografer.

Under de senaste månaderna har smittspridningen i Sverige först ökat och sedan minskat, och nu har det lugnat ner sig så pass att många börjar undra när exempelvis biograferna öppnar igen — och Filmstaden meddelar nu att det kan bli tidigare än folk vågat hoppas.

Öppningsschema

De olika biograferna inom Filmstadens biografkedja kommer att öppna i slutet av juni eller under juli månad. Inledningsvis prioriteras städerna Stockholm, Malmö, Göteborg och Västerås för öppning i juni, och därefter öppnas fler städer upp kommande veckor i juli.

Öppningsschemat ser i dagsläget ut så här:

Biograf Stad Öppnar
Filmstaden Scandinavia Stockholm 24 juni
Filmstaden Storgatan Malmö 24 juni
Filmstaden Bergakungen Göteborg 24 juni
Filmstaden Västerås Västerås 24 juni
Filmstaden Helsingborg Helsingborg 1 juli
Filmstaden Jönköping Jönköping 1 juli
Filmstaden Norrköping Norrköping 1 juli
Filmstaden Umeå Umeå 1 juli
Filmstaden Uppsala Uppsala 1 juli
Filmstaden Örebro Örebro 1 juli
Filmstaden Karlstad Karlstad 8 juli
Filmstaden Linköping Linköping 8 juli
Filmstaden Luleå Luleå 8 juli
Filmstaden Lund Lund 8 juli
Filmstaden Sergel Stockholm 15 juli
Skandia Stockholm 15 juli
Rigoletto Stockholm 15 juli
Saga Stockholm 15 juli
Sture Stockholm 15 juli
Filmstaden Söder Stockholm 15 juli
Filmstaden Råsunda Stockholm 15 juli
Filmstaden Heron City Stockholm 15 juli
Filmstaden Täby Stockholm 15 juli
Filmstaden Vällingby Stockholm 15 juli
Filmstaden Kista Stockholm 15 juli
Filmstaden Sickla Stockholm 15 juli
Grand Lidingö Stockholm 15 juli
Spegeln Uppsala 15 juli
Royal Uppsala 15 juli
Biograf Göta Göteborg 15 juli
Biopalatset Göteborg 15 juli
Filmstaden Entré Malmö 15 juli
Royal Malmö 15 juli

Planen är alltså att samtliga av Filmstadens biografer ska vara öppna för allmänheten igen den 15 juli 2020. Observera att öppningsschemat för Filmstadens biografer i dagsläget är preliminär, vilket innebär att ändringar kan förekomma.

Biljetter

De besökare som hade biljetter till visningar som drabbades av Filmstadens nerstängning när coronaviruset slog till fick två ersättningsbiljetter för varje inställd visning — en väldigt generös hantering vilket säkert bidrog till att kunderna inte kände sig så besvikna.

Sedan dess har det inte gått att boka några nya biljetter, vilket är logiskt eftersom de inte haft sina biografer öppna, men nu meddelar Filmstaden att biljettbokningen är planerad att öppna igen den 17 juni 2020.

Andra biografer

Hur står det till hos Sveriges andra biografkedjor och fristående biografer?

Svenska Bio

Biografkedjan Svenska Bio meddelar att Stockholmsbiograferna Grand och Victoria hålls öppna. Resterande biografer runt om i landet som kedjan har hand om finns att boka för visning, men är inte öppna för regelbundna visningar — du väljer alltså film och får en hel biograf för dig själv och dina vänner.

Om du vill boka en privat visning på en av Svenska Bios biografer kostar det 960 kr om ni är upp till 8 personer, och därefter betalar ni 90 kr per person utöver det upp till 50 personer totalt. För barnfilmer kostar det istället 800 kr för 8 personer och därefter 80 kr per personer utöver det.

Det går även att hyra biografsalongerna hos Svenska Bio för att spela TV-spel — du tar då med din egen spelkonsol (måste ha HDMI-utgång) och kopplar in den i biografens bild- och ljudsystem. Detta kostar 500 kr per timme med en minsta bokning på två timmar per gång.

Besök bokningen på Svenska Bio för att boka salonger för att se på film eller spela TV-spel (vilket jag tror skulle vara riktigt roligt).

Erbjudandet gäller för Svenska Bios biografer i Alingsås, Borlänge, Borås, Eskilstuna, Falun, Halmstad, Härnösand, Höllviken, Kalmar, Karlskrona, Kristianstad, Kungsbacka, Köping, Mariestad, Mjölby, Mora, Motala, Norrtälje, Nyköping, Skara, Skellefteå, Skövde, Trelleborg, Uddevalla, Varberg, Vetlanda, Visby, Vänersborg, Värnamo, Västervik, Örnsköldsvik och Östersund.

Cinemascenen

I städerna Hudiksvall, Söderhamn, Strängnäs, Katrineholm och Ystad kan du genom tjänsten Cinemascenen boka en av deras biografer för en privat visning.

Kommande premiärer

Det är flera storfilmer vars premiärer är inplanerade i närtid, vilket är en av anledningarna till att en del varit nyfikna på när biograferna egentligen öppnar upp igen. Många filmer fick helt inställda biografvisningar och vissa har då funnits att hyra digitalt, vilket lett till att bland annat Sonic the Hedgehog och Trolls 2: Världsturnén faktiskt dragit in mer intäkter från digitala köp och hyresavgifter än vad de antogs dra in på att visas på biograferna världen över.

De premiärer som vi nu hoppas ska kunna gå att genomföra är bland annat live action-inspelningen av Mulan som ska börja visas den 22 juli, science fiction-thrillern Tenet som börjar visas den 17 juli och uppföljaren om den kvinnliga superhjälpten, Wonder Woman 1984 som har premiär den 14 augusti.

Utöver det hoppas jag personligen att det kommer att gå att se A Quiet Place Part II när biograferna öppnar igen, eftersom dess premiär blev inställd och den tyvärr inte funnits att hyra digitalt under perioden då biograferna varit nerstängda.

Jag får helt enkelt vänta till den 17 juni, då biljettbokningen hos Filmstaden öppnar igen, för att se om det går att boka även denna film från det datumet


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Artikeln har en kommentar:

  1. Björn Långström
    Björn Långström12 juni 2020

    Äntligen!

Kommentera den här artikeln