Recension: Game Night

En samling vänner står inför sitt livs äventyr efter att kvällens värd berättat att de under kvällen ska lösa en iscensatt kidnappning. Problemet är bara att han sedan kidnappas framför deras ögon — på riktigt.

Hoppet har länge varit ute för actionkomedier i Hollywood. Kan Game Night vara vändningen vi hoppats på?

Handling

Vi får följa Max (Bateman) och Annie (McAdams), ett äkta par med en fallenhet för spelkvällar. När Max storebror Brooks (Chandler) sedan återvänder till staden med målet att toppa alla deras tidigare spelkvällar spårar det minst sagt ur — den kidnappning han på skoj beställt hinner inte fram innan han blir kidnappad på riktigt.

Vännerna lyder snällt de instruktioner de fått av Brooks, och börjar därför leta ledtrådar på tu man hand för att lyckas hitta honom.

Skådespelare

I huvudrollerna syns Jason Bateman och Rachel McAdams som paret som älskar spelkvällar. Batemans storebror spelas av Kyle Chandler, och utöver det ser vi Lamorne Morris, Billy Magnussen och Kylie Bunbury i roller som deras vänner.

Som grädde på moset dyker både Jeffrey Wright och Michael C. Hall upp som låtsaskidnappare respektive riktig kidnappare, så inte saknas det talang i rollistan.

Alla gör ett väldigt bra jobb, och jag som överlag inte gillar Bateman blir positivt överraskad även av hans prestation.

Manus och regi

Manuset är skrivet av Mark Perez, som inte gjort något speciellt sedan komedierna Accepted och Herbie fulltankad (ni vet, succéfilmen med Lindsay Lohan i huvudrollen) för över 12 år sedan.

Om Perez suttit i 12 år och bara filat på manuset till Game Night vet jag inte, men om så är fallet är det ändå välinvesterad tid — faktum är att manuset stundtals är väldigt bra skrivet, vilket förvånade mig.

Jag förväntade mig en normalbegåvad dumkomedi, men filmen lutar sig inte mot mängder av dåliga skämt som de flesta andra nutida komedier, utan snarare mot sin rappa dialog och de situationer som uppstår, som helt enkelt skildras på ett roligt sätt.

För regin står duon John Francis Daley, skådespelaren och manusförfattaren som fick ett genombrott i komedin Waiting... och som sedan medverkat i t.ex. Horrible Bosses och skrivit Spider-Man: Homecoming, samt dubblett skriv över som regisserat Ett päron till farsa: Nästa generation samt även han skrivit Spider-Man: Homecoming.

För Daley innebär detta en regidebut, och tillsammans gör de ett bra jobb i att se till att filmen håller ett bra tempo och att den aldrig blir tråkig.

Omdöme

Även om Game Night håller sig inom ramarna för en vanlig actionkomedi var den betydligt bättre än väntat.

Det kan alltså vara så att alla dåliga actionkomedier som kommit de senaste åren har lyckats med något — att sänka mina förväntningar så pass att jag uppskattar den.

Hur som helst är denna väldigt, väldigt bra inom sin genre.

Betyg

Game Night får betyget 7 av 10.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln