Genväg till Avengers: Endgame

Vad gör man om man inte orkar se alla 21 filmer som utspelar sig innan avslutningen?

Årets troligtvis största filmsläpp, Avengers: Endgame, är här. Den har redan hunnit krossa ett antal rekord, bland annat genom att spela in hela 1,2 miljarder dollar på endast fem dagar.

Avengers: Endgame är en fantastisk film, men den står inte helt på egna ben. Den bygger på de 21 tidigare filmerna i Marvel Cinematic Universe som kommit ut under de senaste elva åren, vilket gör avslutningen helt episk på det sätt den väver samman allting, men med den stora nackdelen att det är väldigt många timmar film som man bör ha sett innan.

De tidigare filmerna har dock bidragit olika mycket till den övergripande berättelsen, så det finns filmer man kan hoppa över om man så vill. Självklart rekommenderar jag att man ser alla - då får man ut allra mest av Avengers: Endgame - men har man inte lust eller tid att se alla så är följande filmer en bra grund att stå på för att förstå det mesta.

1. The Avengers

Den första filmen där Iron Man, Captain America, Thor, Hulk, Black Widow och Hawkeye till slut möts för att försvara jorden från Lokis utomjordiska invasion, och följaktligen bildar Avengers.

2. Guardians of the Galaxy

Introducerar Star-Lord, Drax, Rocket och Groot samt Thanos "döttrar" Gamora och Nebula. Filmen är också den första i serien som utspelar sig i rymden och visar att Marvels universum består av massvis av världar och utomjordiska raser.

3. Avengers: Age of Ultron

Andra filmen där Avengers samarbetar för att rädda världen. Lägger även grunden för nästa film jag rekommenderar, samt introducerar nya viktiga medlemmar till Avengers-gruppen.

4. Captain America: Civil War

Efter händelserna i Avengers: Age of Ultron är inte alla Avengers överens om hur de ska gå vidare. Gruppen splittras i två och såren är inte läkta när Avengers: Infinity War tar sin början. Vi får även träffa Spider-Man och Black Panther för första gången.

5. Avengers: Infinity War

Du kan omöjligt se Avengers: Endgame utan att först se Avengers: Infinity War. Det är helt enkelt del ett av två i den här avslutande Avengers-berättelsen. När filmerna tillkännagavs så var det till och med som Infinity War part 1 och Infinity War part 2. Då kanske du förstår hur tätt de hänger ihop.

En till?

Jag måste säga att det var väldigt svårt att välja ut bara fem filmer av 21. Vissa var helt givna, en del lättare att ta med än andra, och några visste jag på en gång att jag kunde stryka. Men det finns så mycket mer att se. Så får jag komma med ett sista förslag? Har du tid med en film till, börja i så fall med antingen Iron Man eller Captain America: The First Avenger. Du kan välja helt själv beroende på vilken karaktär du vill se mer av!

Iron Man är filmen som startade hela berättelsen, ger oss Iron Mans skapelse och Tony Starks tre sista ord i filmen är numera klassiska. Captain America: The First Avenger är å sin sida Steve Rogers ursprungshistoria, och även om hans andra film (Captain America: The Winter Soldier) egentligen är bättre så skulle jag föreslå att du ser den första för att bättre förstå var han kommer ifrån.

Men det var det. Se de här filmerna så borde du vara tillräckligt redo för att till slut se Avengers: Endgame. Mycket nöje!


Artikeln handlar om

Björn Långström
Film- och serieslukare med en förkärlek till Star Wars, Marvel, Sagan om Ringen, science fiction och allehanda andra spännande äventyr, men kan för den delen även trycka romantiska komedier eller hjärndöda actionfilmer när lusten faller på.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln