Recension: Gifted

Chris Evans spelar änklingen som gör allt för att ge sin systerdotter en trygg uppväxt.

Regissören Marc Webb är tillbaka med ett välspelat drama.

Handling

Gifted handlar om den ensamstående pappan Frank (Evans), som bor med sin intellektuellt begåvade dotter Mary (Grace). De lever ett avskiljt men inte fullt så enkelt liv där Frank inte känner att Mary når hela sin potential. Vem kan egentligen ta sig rätten att avgöra vad som är bäst för ett barn, samtidigt som man låter barnet vara just... ett barn?

Skådespelare

Chris Evans gör en känslosam och trovärdig skildring av den ensamstående pappan och hans kamp för dotterns bästa möjliga förutsättningar. Dottern spelas av Mckenna Grace, en blott 11 år gammal talang som är mycket övertygande i rollen som särbegåvad — ärligt talat är hon så pass trovärdigt i filmen att det är svårt att tro att hon inte skulle vara precis likadan i verkligheten.

Filmens styrka ligger helt och hållet i bandet mellan Frank (Evans) och Mary (Grace), och jag är uppriktigt förvånad över hur bra deras kemi är i filmen. Kanske hade jag låga förväntningar, men det fungerar verkligen.

Manus och regi

Tom Flynn är manusförfattare till denna historia, som är både jordnära och extraordinär på samma gång. Det är över 15 år sedan Flynn senast fick ett manus producerat (Second String) — vad han gjort däremellan vet jag tyvärr inte, men skriva manus borde han göra oftare.

Det är tydligt att regissören Marc Webb, som tidigare tagit sig an rebooten av rebooten av Spider-Man (The Amazing Spider-Man och The Amazing Spider-Man 2) samt 500 Days of Summer, har till slut hittat rätt efter några halvdana försök — den här filmen har precis rätt känsla och tempo för sin genre.

Musik

Kompositören Rob Simonsen går lite på autopilot, vilket i sig inte är något dåligt — eftersom han är en så pass bra kompositör — men ingenting sticker ut som extra minnesvärt. Musiken sätter en bra stämning och håller sig i bakgrunden.

Foto och ljus

Stuart Dryburgh gör ett utmärkt jobb som fotograf i en film där allt ska se så naturligt som möjligt ut — det svåraste av allt. I bagaget har Dryburgh titlar som The Secret Life of Walter Mitty, Boardwalk Empire och Alice i Spegellandet. Något dessa filmer har gemensamt är att de ser väldigt bra ut!

Omdöme

Gifted är ett starkt familjedrama om bandet mellan far och dotter — Marc Webb borde sluta med actionfilmer och bara göra draman; det här gör han bra.

Betyg

Gifted får betyget 7 av 10.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln