Har IMAX tappat hoppet om 3D?

IMAX har publicerat sin kvartalsrapport för andra kvartalet 2017, där man konstaterar svikande publiksiffror för 3D-filmer.

I kvartalsrapporten framgår att företagets intresse för 3D-formatet har svalnat, på grund av att "kunder klart föredrar 2D-filmer". Eftersom kunderna föredrar 2D kommer de släppa fokus från 3D framöver.

Så här lyder delen av pressmeddelandet som berör detta:

On the film side, we are aiming to play more 2D-version of films domestically, given the clear preference from consumers for 2D, particularly in North America.

Man nämner t.ex. Dunkirk som bevis för hur populära 2D-filmer är. Utan djupare analys anser undertecknad att det kanske rör sig om utbudet snarare än formatet — har de ärligt talat tidigare trott att bara de visar Transformers: The Last Knight i 3D skulle filmen kunna konkurrera med bättre filmer som "bara" visas i 2D? Allvarligt?

Tips: Satsa mest på de filmer som är bäst, oavsett format, så ska ni se att ni får ordning på besökarantalen. Att slänga upp hjärndöda blockbusters år ut och år in bara för att man "ska" fungerar inte längre. Filmer ska behöva kvala in, annars blir det så här.

Det är hur som helst tur att IMAX verkar förstå, för så pass stora som de ändå är kan det sätta lite press på Hollywood och vilken typ av titlar de levererar till massorna.

Utöver formatdebatten nämner IMAX att de dessutom avser förkorta tiden filmer visas på IMAX-biografer, detta för att öka trycket under perioden de visas i biograferna.

Pressreleasen finns att läsa här: https://www.imax.com/content/imax-corporation-reports-second-quarter-2017-results

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln