Johan Renck klar för The Last of Us

Efter de stora framgångarna med Chernobyl ger HBO den svenska regissören Johan Renck ett nytt jobb; att göra en serie av skräckspelet The Last of Us.

Efter att båda ha återupplivat och på egen hand dödat zombie-genren finns det väl ingen som inte har tröttnat på HBO:s serie The Walking Dead. Nu är det dags igen, men på ett lite annorlunda sätt; nämligen en serie baserad på ett spel där du måste smyga för att undvika blinda zombies.

Eftersom de är blinda hör de dessutom extra bra, så mycket av spelet handlar om att förvilla dem genom att göra ljud på andra platser, och — så klart — att vara riktigt tyst. Det sistnämnda känns som något som kan passa riktigt bra i en zombieserie, och upplägget påminner en del om A Quiet Place.

Samma regissör och författare

Manusförfattare och skapare av serien The Last of Us är Craig Mazin, vilket är samma person som bestämde sig för att skriva en av HBO:s största succéer hittills — Chernobyl, som kammade hem Golden Globe för bästa serie och sopade banan med hela Emmys — efter att ha skrivit oseriösa komedier som Scary Movie 3 och Baksmällan del II i över tio år.

Att HBO ger grönt ljus till ytterligare ett projekt från Mazin är inte förvånande, och det är riktigt roligt att se att den svenska regissören Johan Renck även han får ett så pass stort projekt i knät igen. Om det var något som gjorde Chernobyl till den succé den blev var det hur fantastiskt jobbig Rencks regi lät den vara; långsam och skrämmande rakt igenom.

Bästa spelet genom tiderna?

Spelet med samma namn som serien The Last of Us är utvecklat av spelstudion Naughty Dog, som enbart utvecklar spel till Sonys PlayStation-plattform, och har blivit utnämnt till ett av de bästa spelen genom tiderna.

Huruvida det faktiskt är det bästa spelet genom tiderna är så klart en smaksak, men faktum är att det är ett riktigt skrämmande postapokalyptiskt spel, där handlingen inte alltid tar de vändningar man förväntar sig — utmärkt som grund till en spännande serie, alltså.

Spelet har en uppföljare som kommer ut alldeles strax, den 19 juni 2020, och därför passar det väl utmärkt att rida lite på uppmärksamheten och dessutom annonsera en ny serie med samma handling.

Jag tror att serien kan bli en riktig succé, förutsatt att HBO låter duon Mazin och Renck arbeta tillsammans på det sätt som fungerade så perfekt i Chernobyl.

Något startdatum för serien finns ännu inte, men förhoppningsvis kan den börja visas under 2021 eller 2022.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln