Recension: Jurassic World: Fallen Kingdom

Dålig stämning när Filmbladet sett Hollywoods nya dinosauriefilm med extra allt, fast ändå inget.

Handling

Ett annalkande vulkanavbrott hotar att utrota hela ön från föregångaren Jurassic World, och när myndigheterna bestämmer sig för att låta naturen ha sin gång — och därmed låta dem utrotas (igen) — lejer en privat aktör Owen (Pratt) för att hjälpa företaget rädda dinosaurierna.

Föga förvånande finns det en baktanke med det hela — någon vill tjäna pengar på dinosaurierna och så har det ju inte varit hittills.

Manus och regi

Manuset är skrivet av Derek Connolly och den tidigare regissören, Colin Trevorrow. Eftersom Trevorrow var upptagen med att regissera Solo: A Star Wars Story (ett jobb han sedan fick sparken från) överlät han dock regissörjobbet till spanska kollegan J.A. Bayona, som tidigare gjort Barnhemmet, The Impossible och Sju minuter efter midnatt.

Från första akten i filmen är det tydligt att filmskaparna varit oense i hur filmen ska byggas upp; faktum är att hela räddningsuppdraget är nerklippt så pass mycket att det känns snabbspolat. Därefter utspelar sig resten av filmen i ett hus, med alla dinosaurier i källaren. Nej, jag skojar inte. Och nej, det är inte ens sevärt.

Utöver den bisarra riktningen filmen tar finns det dessutom så mycket som är plagierat från de tidigare filmerna i serien att jag nästan blir kränkt. Mängder av detaljer har vi sett precis likadant tidigare, som hur dinosaurier elchockas i burar, hur de ser en brontosaurus som första djur (!) eller hur de gömmer sig på en kulle och bekymrat tittar ner på hur djuren misshandlas.

Skådespelare

Både Chris Pratt och Bryce Dallas Howard återvänder i sina tidigare roller som Owen och Claire. Utöver det ser vi Jeff Goldblum hålla en monolog och Rafe Spall vara en pinsamt dålig "skurk".

Det finns egentligen ingenting att säga om skådespeleriet — ingen var på plats för att ge allt, och det är tydligt. Frågan är vad Bayona höll på med när han tyckte det var en lagom nivå.

Foto och ljus

Om det är något som faktiskt talar för den här filmen är det fotot av Óscar Faura — bland de moderna dinosauriefilmerna är det här den som ser absolut bäst ut. Inte bara för att tekniken kommit långt, utan även för att det är så otroligt naturligt ljussatt.

Genom filmen spelar det befintliga ljuset stor roll för hur (och när) dinosaurier syns, och det är en fröjd för ögat att se en T-Rex försvinna i åskmörkret eller när en dinosaurie i en trång tunnel bara blir upplyst av rinnande lava. Det ser stundtals otroligt bra ut.

Musik

Michael Giacchino återvänder från Jurassic World och står återigen för musiken — tyvärr gör han ännu sämre ifrån sig än sist. Om något är det bara ett plagiat av John Williams mästerliga originalmusik.

Omdöme

Jag hoppades faktiskt på Jurassic World: Fallen Kingdom, men det är en salig blandning av uselt manus och usla skådespelare. Allt är uselt, förutom fotot. Så tack, Óscar Faura. Ni andra kan gå och göra något annat.

Betyg

Jurassic World: Fallen Kingdom får betyget 2 av 10.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln