Utgåva: La La Land på Blu-ray

Äntligen har La La Land kommit ut på blu-ray i Sverige! Så till frågan - har distributören Nordisk Film gett fans det de vill ha?

Spektaklet när La La Land började kamma hem vinster på galor och prisutdelningar världen över gick inte av för hackor. Plötsligt pratade alla om en Hollywoodmusikal, så naturligtvis började man undra — vad var det för film Damien Chazelle hade lyckats skapa efter succén med Whiplash?

Jag och frugan tog saken i egna händer och gick på bio tillsammans — för första gången någonsin. Hon älskar musikaler och jag älskar film. För att göra en lång historia kort kan jag direkt säga att vi såg den på VIP:en på Scandinavia, vi båda älskade filmen och att jag förhandsbokade filmen dagarna efter biobesöket.

Tyvärr började jag ana oråd när jag såg Nordisk Films isbjörnslogotyp, men hoppet fanns ändå om en bra utgåva... Tills den dök upp i brevlådan och jag kunde läsa mig till innehållet.

Upplevelse

Innan La La Land, som man betalat pengar för, startar visas något som kallas en "trailershow", dvs reklam för andra filmer än den man köpt. Varför, kan man ju fråga sig, eftersom jag betalar pengar för att få se den filmen jag önskar se.

Givetvis innehåller trailershowen inte skräddarsydda trailers, utan består av filmer helt utan koppling till den jag som kund är intresserad av.

Bild

Bilden är, som förväntat, oklanderlig. Linus Sandgren briljerar med sin analoga kamerauppsättning, och lyckas fånga en ovanlig känsla i både ljus och färger.

Ljud

Utgåvan innehåller ett enda ljudspår, på engelska. Inga kommentarspår eller liknande.

Extramaterial

Blu-ray-utgåvan av La La Land från Nordisk Film innehåller inget extramaterial.

Alltså: Blu-ray-utgåvan av La La Land från Nordisk Film innehåller inget extramaterial.

Jag har tidigare försökt ta kontakt med Nordisk Film för en kommentar om deras uppenbara missar vad gäller innehåll på filmerna de distribuerar. Tyvärr är de inte intresserade av att ge kunder vad de vill ha utan snarare att med minsta möjliga mängd investerad tid sälja så många exemplar av redan populära filmer som möjligt.

Är du inte nöjd med bonusen att få se en "trailershow" innan din film, dvs reklam inbakad i en produkt du betalat pengar för?

Vad vill du ha? Kommentarspår? Glöm det! Intervjuer? Glöm det! Bakom kulisserna-klipp? Glöm det!

Vad du än vill ha, glöm det!

Att ge kunder som faktiskt är villiga att betala för film något utöver det som går att få tag på gratis genom t.ex. streaming eller nedladdning är något Nordisk Film har missat helt. Den här utgåvan ger inget som helst incitament att betala pengar för filmen — faktum är att man slipper den onödiga reklamen och varningarna om piratkopiering om man ser filmen på annat sätt. Värdelöst.

Sammanfattning

Att ljud och bild är bra på en modern blu-ray-utgåva tar jag för givet. Att Nordisk Film saknar kompetens för att förse sina kunder med vad de betalar för — eller iallafall hoppas betala för — tar jag egentligen också för givet efter alla gånger jag blivit besviken, men det är synd att få misslyckandet bekräftat gång på gång.

Undvik den nordiska utgåvan

Om ni ska köpa La La Land, undvik den svenska utgåvan från Nordisk Film och importera den från t.ex. England eller Tyskland istället, så får ni både extramaterial och extra ljudspår (kommentarspår).

Hos Discshop finns t.ex.:

 • en importerad steelbook
 • en 4K-utgåva som är importerad

Någon av ovanstående utgåvor är ett betydligt bättre val än den svenska utgåvan från Nordisk Film.

Detaljer

Information om den testade utgåvan:

 • Format: Blu-ray
 • Bild: 1080p (anamorfisk widescreen)
 • Ljud: Engelska (DTS 5.1 HD MA)
 • Releasedatum: 2017-06-09
 • EAN-kod: 7332421063672
 • Distributör: Nordisk Film
 • Textning: Svenska
 • Ursprungsland: Sverige


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

  Kommentera den här artikeln