När öppnar biograferna igen?

Runt om i världen har datum spikats för när biografer börjar öppnas igen, men hur står det egentligen till här i Sverige?

Sveriges biografer är till stor del stängda, men några är faktiskt öppna fortfarande. Frågan som många börjar ställa sig nu är om sommarens storfilmer kommer ha de premiärer som folk har väntat på?

Nu har vi svaret — biograferna öppnar sommaren 2021!

Kommer blockbusters ha premiär?

Sommarens blockbuster-filmer står och stampar i väntan på tydliga besked om när biograferna runt om i världen öppnar, men ingen vet riktigt säkert ännu.

Ganska tidigt stod det dock klart att den sista Bond-filmen med Daniel Craig i huvudrollen, No Time to Die, fick sin premiär framflyttad — där var produktionsbolaget snabba och tydliga med att de inte riskerar en begränsad premiär.

Det finns dock några filmer som inte har gett besked; först och främst gäller detta den efterlängtade science fiction-thrillern Tenet från Christopher Nolan som har en planerad premiär den 17 juli 2020, och därefter är det dags för Gal Gadot att återvända som superhjältinnan Wonder Woman i Wonder Woman 1984 den 14 augusti 2020.

Öppnar i utlandet

Några länder har faktiskt lämnat besked om att deras biografer kommer att öppna upp i en ganska snar framtid; i Finland och Nederländerna ska de öppna den 1 juni, i Danmark den 8 juni, i Österrike den 1 juli och i England den 4 juli 2020.

Dessa datum är givetvis preliminära i dagsläget, då man inte riktigt vet hur spridningen av viruset kommer att fortsätta framöver. Om det fortsätter att lugna ner sig kan det dock vara fullt rimligt att öppna upp biograferna om någon månad.

När öppnar biografer i Sverige?

Här hemma i Sverige är alla Filmstadens biografer stängda i väntan på att coronakrisen ska lätta. Folkhälsomyndigheten är fortfarande tydliga med vilka rekommendationer som gäller, och det är att arbeta hemifrån i den mån det är möjligt även fortsättningsvis.

Så här skriver Filmstaden på sin hemsida:

Filmstadens biografer är tillfälligt stängda. Svenska Bio håller biograferna Grand och Victoria i Stockholm öppna. Resterande av Svenska Bios biografer i landet kan bokas för visningar, klicka här för att läsa mer. Cinemascenen håller sina biografer öppna. Klicka här för att se Cinemascenens biografer.

Det finns alltså flera olika biografer här i Sverige som faktiskt är öppna, men som kanske behöver bokas eller som har begränsat antal filmer och biostolar i salongerna. Den största kedjan har dock inte öppet, vilket talar emot att några större filmsläpp skulle ske i Sverige just nu — det vore helt enkelt inte lönsamt att släppa sommarens storfilmer innan det finns biografer som är öppna.

Vi har varit i kontakt med Filmstaden, men de har tyvärr inget ytterligare besked att ge än det som redan står på deras hemsida; Filmstaden fortsätter hålla stängt tills vidare, och kan ännu inte svara på när de öppnar igen.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln