Nu kommer Sagan om Ringen i 4K

Vi har tidigare skrivit om att Sagan om Ringen-trilogin kommer att släppas i 4K-upplösning på Blu-ray — och nu är det bekräftat när de kommer!

Den senaste trenden för filmentusiaster är den moderna och högupplösta varianten av Blu-ray som kallas för UHD, Ultra HD, eller 4K i folkmun. Detta är efterträdaren till HD, High Definition, och ger oss fyra gånger så mycket bildinformation.

Trots att det nya Blu-ray formatet med UHD-upplösning har funnits på marknaden i flera år har en av filmhistoriens mest populära filmserier — Sagan om ringen: Härskarringen, Sagan om de två tornen och Sagan om konungens återkomst — inte funnits i högre upplösning. Förrän nu.

Högre upplösning

Den bästa kvalitet vi hittills har kunnat se Sagan om Ringen-filmerna i har varit HD (1080p), vilket är den traditionella upplösningen på filmer i HD-format, som ju Blu-ray haft historiskt. Inför släppet av filmerna i 4K-upplösning har Peter Jackson låtit skanna om filmerna från dess negativ och göra en så kallad remaster, för att på så vis få möjligheten att göra de nya UHD-utgåvorna med den bästa möjliga bildkvaliteten med dagens teknik.

De visuella effekterna kommer dock inte att uppdateras till 4K-upplösning, utan istället skalas upp till den nya upplösningen. Det hade antagligen varit för mycket begärt att Weta Digital-studion skulle gå tillbaka 20 år i arkivet och göra om allt jobb de gjorde på de ursprungliga filmerna.

Oavsett vilket har vi aldrig sett filmerna i den här kvaliteten. Om vi kommer att kunna se att effekterna är av sämre kvalitet än den övriga filmen återstår så klart att se, men jag tror faktiskt inte så är fallet — när mycket händer på bild och det går snabbt hinner vi inte se sådana detaljer.

Datum

Hela den ursprungliga Sagan om Ringen-trilogin kommer att släppas i UHD/4K-format den 1 december 2020, alltså lagom till julhandeln i år. Detta har bekräftats av Sean Astin själv, som spelade Sam i den ursprungliga trilogin. Utöver det kommer även Hobbit-filmerna att släppas i 4K-format vid samma tidpunkt.

Därefter kommer det dessutom att släppas en Ultimate Collector's Edition under sommaren 2021, med både de versioner som visades på bio och de förlängda versionerna av alla sex filmer i både Sagan om Ringen- och Hobbit-serierna.

För den som inte har en 4K-kapabel TV eller Blu-ray-spelare hemma kommer de nya och remastrade filmerna dessutom släppas på vanlig Blu-ray under hösten 2021.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln