Recension: Pelé

Världens genom tiderna bästa fotbollsspelare?

Handling

Filmen börjar 1950. På de leriga gatorna i fattiga staden Bauru i sydöstra Brasilien sparkar ett gäng ungar ett lindat tygstycke som skulle kunna likna en fotboll. Regeln är: bollen får inte nudda mark och leken går över gator och genom bakgårdar. Smutsiga kläder, fattigdom och hot om stryk av arga vuxna är inget som avskräcker de här drömmande bolltrollarna.

Från denna fattiga vardag får vi följa nioårige Dico på hans resa genom tragedier och klubblag, till VM 1958 och hur han blir Pelé med hela världen.

Dico kommer från ett fattigt hem. Hans pappa, som tidigare skadat sig när han spelade fotboll i klubblag, jobbar som vaktmästare på det lokala sjukhuset och hans mamma städar hemma hos välbärgade familjer. Deras åsikter om Dicos framtid går ofta isär och detta leder till konflikter. Dicos pappa stöttar honom att spela fotboll och träna bollkänsla - Dicos mamma vill att han ska sluta upp med dumheterna och utbilda sig så han kan få ett riktigt jobb.

Omdöme

Filmmässigt är detta inget mästerverk men det spelar mindre roll. Skådespelarna gör sitt jobb men för att njuta ordentligt av filmen krävs nog att man gillar fotboll… Mycket! Filmen är överdriven på sina ställen och ibland lite väl vinklad till Brasiliens fördel.

Fotboll är nationalsport i Brasilien och det beskrivs tydligt. Men det får inte vara vilken fotboll som helst. Det ska vara sambafotboll med hjärta och känsla, annars kan det vara.

Det är lite roligt hur stora, hemska och elaka Sverige och svenskarna porträtteras.

Trivia

År 2000 blev Pelé tillsammans med Maradona utsedd till århundradets fotbollsspelare av FIFA. Med 77 mål har Pelé fortfarande rekordet i flest gjorda mål i brasilianska landslagströjan.

Brasilien är idag den enda lag i världen som kvalificerat sig till alla VM-turneringar! De har också vunnit flest VM-guld, fem stycken.

Givetvis dyker Pelé själv upp i en cameo mot slutet av filmen.

Vad kan passa bättre en uppesittarkväll inför VM imorgon?

Betyg

Pelé: Birth of a Legend får betyget 7 av 10.


Artikeln handlar om

Skrivet av
Jimmy Hornestedt

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln