Streamingtjänsten Quibi läggs ner

Samma dag som de släppte sin app meddelar Quibi att streamingtjänsten stänger ner. Prislappen? 2 miljarder dollar.

Att det börjar finnas för många streamingtjänster på marknaden är nog de flesta överens om — utöver de största internationella jättarna som Netflix och HBO har vi svenskar både Viaplay, Dplay och CMORE, och nu har dessutom Disney+ lanserats.

Utöver alla dessa hade även en annan typ av plattform lansering ganska nyligen, streamingplattformen som satsar på att få ungdomar att se dem; Quibi.

Unikt innehåll

Det som skulle skilja Quibi från resten av streamingtjänsterna var det faktum att de spelade in allt sitt material så att det skulle kunna vara ses på både en TV i vanligt 16:9-format, vilket även kallas för widescreen, samt i "porträttläge", alltså som i en telefon som du har som vanligt i handen.

Detta skulle enligt skaparna bakom tjänsten, i kombination med att avsnitten till deras serier bara skulle vara 10 minuter långa, ge tittarna en bättre upplevelse och innebära att man kan titta precis när som helst och hur som helst, var man än är — men är det vad folk vill ha?

Stänger ner

Svaret på den frågan verkar kort och gott vara nej, eftersom Quibi nu meddelar att de kommer att lägga ner hela sin streamingtjänst — något som kostat investerarna inte mindre än 2 miljarder amerikanska dollar. Sinnessjukt mycket pengar på något som aldrig varit något annat än en förhoppning om att marknaden skulle vilja ha det.

Totalt hann tjänsten vara igång i 6 månader i USA, och samma dag som de släppte sin Quibi-app till Apple TV meddelade Quibi sedan att de stänger ner hela tjänsten.

Flera serier

Något som förvånade mig var att Quibi faktiskt lyckades få med sig ganska stora namn inför sin lansering. I serien Survive har de Sophie Turner och Corey Hawkins i huvudrollerna, och i Most Dangerous Game ser vi Christoph Waltz och Liam Hemsworth.

Räknar man ihop 10-12 kortare avsnitt på 10-15 minuter vardera så hamnar man totalt sett på ungefär samma längd som en långfilm, men frågan är om det verkligen går att göra något spännande om varje avsnitt bara får några minuter på sig att bygga upp spänningen?

Behövs inte fler tjänster

Trots att det tyvärr verkar vara ännu fler streamingtjänster på gång, däribland Paramount+ från Viacom, känns det verkligen inte som att vi behöver några fler tjänster — vad vi behöver är istället att någon av aktörerna faktiskt tar ett större grepp och ger oss mer material.

Något sådant kommer så klart inte ske, eftersom alla vill ha en del av kakan... Och vad kan vara bättre än att skapa ytterligare en egen streamingtjänst? Jag tror tyvärr att det bara kommer att leda till att människor nyttjar streamingtjänsterna mindre och mindre, allt eftersom innehållet blir mer och mer uppdelat mellan tjänsterna.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln