Så tittar du på Disney

Med bara timmar kvar till den svenska lanseringen av Disney+ är det många som ställer sig frågan — hur tittar man egentligen på innehållet?

Allt finns

Det som gjort Disney+ så populärt på kort tid är det faktum att Disney kommer att slänga in allt de äger i en och samma streamingtjänst — och det inkluderar dessutom titlar från Marvel Studios, Pixar och tidigare 20th Studio Fox för att nämna några.

Det innebär att du exempelvis kommer kunna se Star Wars: The Force Awakens, Avengers: Endgame, Lejonkungen, Pirates of the Caribbean: Svarta Pärlans förbannelse och succéserien The Mandalorian under samma tak — för att inte nämna alla klassiska filmer från både Disney och Pixar, som Toy Story, Råttatouille och WALL-E.

Exklusiva titlar

Som om det inte skulle vara nog innebär lanseringen av Disney+ också att Disney tar bort allt sitt material från de konkurrerande streamingtjänsterna, som Netflix och HBO. Om du gillar filmer från någon av deras enorma studios är det alltså ett abonnemang till Disney+ du behöver köpa, för deras filmer och serier kommer inte att gå att hitta någon annanstans.

Just nu finns det över 500 filmer och mer än 7000 avsnitt av populära serier i det stora Disney-valvet, och mer kommer; både filmer och serier läggs till löpande, och härnäst får exempelvis The Mandalorian en fortsättning med sin andra säsong.

För mig med småbarn är paketet otroligt prisvärt, eftersom vi får en hel skatt med bra filmer och serier för mindre än 50 kr i månaden med deras nuvarande kampanj där du får ett år för 590 kr (som tar slut i natt!).

Spela upp film på Disney+

Så till den viktiga frågan — när man väl har skaffat sig Disney+, hur gör man sedan för att spela upp filmer och serier? Jo, som tur är finns det flera olika valmöjligheter eftersom allas förutsättningar är olika; du kan spela upp Disney+ direkt i webbläsaren på din dator, din telefon eller din surfplatta.

Dator

Om du vill titta på Disney+ på din dator behöver du inte göra mer än att surfa till Disney+ och logga in för att börja titta. Vill du inte titta direkt på din dator kan du strömma till en Chromecast så att du får bilden på din TV istället — har du webbläsaren Chrome från Google har den automatiskt stöd för Chromecast, exempelvis.

Så här ser Disney+ ut om du använder en webbläsare för att använda tjänsten.

Telefon

De flesta nuförtiden spelar dock inte upp film eller serier på sin dator, utan använder istället sin smartphone. Telefonerna har blivit större de senaste åren, fått bättre skärmar och de har stöd för trådlösa hörlurar, vilket gör det till ett riktigt smidigt sätt att titta, oavsett om man är hemma, på bussen eller på tunnelbanan.

Till både iPhone och Android-telefoner, som exempelvis Huawei eller OnePlus, finns en app för Disney+ som gör det möjligt att titta på innehållet online genom vanlig streaming — men också genom att ladda hem filmerna och serierna till din telefon.

Det här är alltså precis så som Viaplay fungerar, vilket har gett dem mycket positiv respons på streamingmarknaden — ska du åka på semester är det smidigt att kunna ha alla filmer offline, och även med Disney+ är det alltså möjligt.

Så här ser Disney+ ut på en iPhone 11 Pro. Knappen för att strömma till en Chromecast ser du längst upp till höger — den ser ut som en wifi-signal i en TV-ruta.

Surfplatta

En surfplatta har en stor fördel över telefoner, och det är just dess storlek — den har en betydligt större skärm än de flesta telefoner på marknaden, vilket gör att det kan vara ännu behagligare att titta på en surfplatta om du har en sådan hemma.

Precis som med telefonerna ovan kommer en app lanseras till iPad och Android-baserade surfplattor. Appen finns inte tillgänglig ännu utan förväntas släppas så snart tjänsten faktiskt är öppen i Sverige — alltså imorgon.

Apparna hittar du som vanligt i App Store för iOS-enheter och Google Play för Android-enheter.

Funktioner

Disney+ bjuder på ganska generösa funktioner, som vi har sammanställt här nedanför.

Titta online

Om du vill streama som vanligt från Disney+ kan du göra det med 4 olika enheter uppkopplade samtidigt — oavsett om det är en dator, en iPad eller en iPhone.

Antalet är i linje med andra streamingtjänster, men fler än fyra personer kan faktiskta titta samtidigt — så länge ni sparar ner det ni vill titta på offline.

Titta offline

Om du vill titta på innehållet offline kan du ladda hem obegränsat med filmer och serier till så många som tio olika enheter, vilket alltså gör det möjligt att ha ett helt gäng med paddor och telefoner om man exempelvis åker på semester.

Profiler

För den som har en familj där flera olika personer ska samsas med abonnemanget är det smidigt att kunna skapa olika profiler. På Disney+ kan du skapa 7 separata profiler som alla får sina egna topplistor, skräddarsydda tips och historik.

För barnen finns det dessutom möjlighet att skapa begränsade profiler, så att du som förälder kan hindra dem från att se på serier eller filmer som är våldsamma eller läskiga.

Surroundljud

De allra flesta titlarna på Disney+ kommer att ha surroundljud, och nyare titlar kommer dessutom kunna visas i både 4K-upplösning och med HDR-färger, för den som har en TV som har stöd för HDR.

Utöver de allra bästa bildfunktionerna idag kommer nya filmer dessutom kunna spela upp Dolby Atmos-ljud, vilket är ungefär som traditionellt surroundljud — med tillägget att det även fungerar på höjden.

Öppnar imorgon

Disney+ öppnar för oss svenskar imorgon, den 15 september 2020.

De erbjuder dessutom ett rabatterat pris på det första året; 590 kr för alla som beställer innan tjänsten öppnar jämfört med ordinarie pris om 689 kr — men passa på, för erbjudandet gäller bara i 5 timmar till.

Du hittar erbjudandet på Disney+ officiella webbplats.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln