Schindler's List på bio igen

25-årsjubileum för Steven Spielbergs mästerverk.

Det har nu gått 25 år sedan Schindler's List först gick upp på bio. Filmen gick sedan och vann hela sju Oscars – bland annat för Bästa film och Bästa regi – och nominerades för ytterligare fem. Filmen berättar den sanna historien om hur Oskar Schindler (Liam Neeson) räddade livet på närmare 1200 judar under andra världskrigets Förintelse.

Universal Pictures har nu tillsammans med filmens regissör Steven Spielberg gjort en digital restaurering av filmen från originalnegativet, i 4K-upplösning och med en helt ny ljudbild i. Nu är det ju inte bild och ljud i sig som gör den här filmen så mästerlig utan snarare berättelsen, men bättre bild och ljud tackar åtminstone inte jag nej till. Och på tal om ljud så är filmens musik faktiskt alldeles fantastisk och förärade John Williams med en Oscar.

Utöver Liam Neeson som Oskar Schindler ser vi bland andra Ben Kingsley som Schindlers judiske kamrer Itzhak Stern, Ralph Fiennes porträtterar kommendant Amon Göth och Caroline Goodall spelar Oskars fru Emilie Schindler.

Schindler's List har nypremiär på bio i hela landet på Förintelsens minnesdag, söndagen den 27 januari.


Artikeln handlar om

Björn Långström
Film- och serieslukare med en förkärlek till Star Wars, Marvel, Sagan om Ringen, science fiction och allehanda andra spännande äventyr, men kan för den delen även trycka romantiska komedier eller hjärndöda actionfilmer när lusten faller på.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln