Utgåva: Sicario på Blu-ray från Nordisk Film

Så var det dags igen — jag köper en utgåva som visar sig vara distribuerad av Nordisk Film.

Eftersom det i dagarna är dags för uppföljaren, Sicario 2: Soldado, att ha svensk biopremiär kände jag att det var hög tid att lägga vantarna på en av 2015 års bästa filmer — Sicario.

Tyvärr upptäckte jag alldeles för sent att jag köpt utgåvan som distribuerats av Nordisk Film, alltså den svenska filmdistributören som är ökänd för att slänga allt vad extramaterial heter i papperskorgen. Men, vem vet... De kanske har bättrat sig och lärt sig vad kunderna vill ha?

Skiva utan innehåll

Så snart jag sätter i skivan i spelaren besannas tyvärr mina farhågor — det enda jag möts av är en meny där jag får välja mellan svenska, norska, danska och finska. Så långt är det förvisso inget konstigt, men därefter startar en "trailershow", och man inser direkt vad som är i görningen.

"Trailershow"

Här bjuds jag alltså, som betalande kund, på reklam för andra filmer som den här distributören tycker att jag borde lägga mina pengar på.

För att komma ur idiotin trycker jag på meny-knappen, och döm min förvåning när jag bara återkommer till språkmenyn. Det finns helt enkelt ingen annan meny att komma till. Det finns inga andra val — bara vilken textning du vill ha på filmen.

Bild

Bilden är, som förväntat, helt klanderfri — filmfotografen Roger Deakins har fotat en mycket vacker film och det finns inga problem med master eller komprimering.

Ljud

Det går att välja mellan två ljudspår — DTS-HD Master Audio 5.1 och Dolby Digital 5.1. Här är det värt att nämna att både ljuddesign och musik i Sicario är av absoluta toppklass, och DTS-HD MA innebär att du får master-spåret direkt på skivan.

Extramaterial

Det finns inget extramaterial på den svenska utgåvan av Sicario. Pinsamt. Den som vill ha extramaterial kan istället köpa den engelska utgåvan från Discshop — denna har både engelskt och spanskt ljudspår samt mängder med extramaterial.

Slutsats

Vad du än gör — köp en utgåva som är distribuerad av någon som bryr sig, för Nordisk Film gör det då inte. Frågan är hur svårt det ska vara att bara göra sitt jobb, egentligen?

I en tid då fler och fler laddar hem film utan att tänka sig för måste man locka kunderna med någonting. Extramaterial är perfekt för just detta — det finns redan tillgängligt från de utländska utgåvorna, och ger oss som köper filmer en jättebra anledning att fortsätta göra det.

Detaljer

Information om den testade utgåvan:

 • Format: Blu-ray
 • Bild: 1080p
 • Bildformat: 2.40:1
 • Ljud:
  • Engelska: DTS 5.1 HD Master Audio 5.1
  • Engelska: Dolby Digital 5.1
 • Releasedatum: 2016-02-08
 • EAN-kod: 5708758715416
 • Distributör: Nordisk Film
 • Textning: Danska, Finska, Norska, Svenska,
 • Extramaterial: Inget
 • Ursprungsland: Sverige

Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

  Kommentera den här artikeln