Nolan byter klippare till Tenet

Efter att ha arbetat med Lee Smith sedan 2005 har Christopher Nolan sett sig om efter en ny klippare.

När det efter framgångarna med Memento och Insomnia stod klart att Christopher Nolan skulle ta sig an en Batman-trilogi började han arbeta med en ny klippare till Batman Begins — nämligen Lee Smith.

Smith hade tidigare varit klippare på populära filmer som Truman Show och Ender's Game.

Men vad spelar det egentligen för roll vilken klippare man har?

Tempo och kvalitet

Faktum är att klipparen har en central roll i hela skapandet av filmen, och är den som ser till att alla scener som ska klippas ihop innehåller det material som behövs för att förverkliga manuset.

Till slut är även klipparen den som klipper ihop och som sätter rätt tempo i filmen — ser till att allt "flödar" som det ska — och att stämningen exempelvis tillåts byggas upp, så att det blir spännande när det passar berättelsen.

Just Christopher Nolan är ett bra exempel på en regissör vars filmer gynnas extra av en bra klippare; nästan alla hans filmer visar ickelinjära berättelser där publiken snabbt måste förstå både ”världen” där filmen utspelar sig och karaktärerna i den.

Ta Dunkirk som exempel — här följer tittaren tre olika tidslinjer samtidigt, som sträcker sig över olika lång tid samt skildrar både olika situationer och olika karaktärer. Under filmens klimax sammanstrålar sedan dessa tidslinjer i en scen, för att sedan spreta iväg igen.

I min personliga Nolan-favorit, The Prestige, visas filmens sista scen först i filmen, utan att det är förvirrande för tittaren. Det är först när filmen slutar, med exakt samma repliker, som man inser storheten i öppningen. Fullkomligt briljant.

Överlag har filmerna från Christopher Nolan ett väldigt bra tempo, där hela filmerna känns intressanta trots komplexa handlingar, olika tidslinjer och många karaktärer — som i både Interstellar eller Inception.

Upptagen med annat

Anledningen till bytet är inte att Nolan har tröttnat, utan att Lee Smith helt enkelt är upptagen med krigsfilmen 1917, där han arbetar med Sam Mendes (regissören till Skyfall) och Roger Deakins.

Om Smith återkommer till nästa film återstår med andra ord att se...

Tenet

Ny klippare i kommande Tenet är Jennifer Lame, som tidigare klippt både Manchester by the Sea och Hereditary.

Vad den nya Nolan-filmen ska handla om är faktiskt inte känt ännu, mer än att det är en spionthriller — men vad som däremot står klart är att huvudrollsinnehavarna består av Elizabeth Debicki, Robert Pattinson, Kenneth Branagh och (så klart) Michael Caine.

Utöver det får svenska filmfotografen Hoyte van Hoytema komma tillbaka till jobbet efter Dunkirk och Interstellar, och dessutom är även kompositören svensk; Ludwig Göransson har fått äran skriva musiken eftersom Hans Zimmer — som oftast har uppdraget — är upptagen med kommande Dune tillsammans med kanadensiska regissören Denis Villeneuve.

Svensk biopremiär

Tenet har fortfarande inget svenskt premiärdatum satt, men börjar visas på biografer i England och USA den 17 juli 2020. Vi får hoppas att även den svenska premiären blir det datumet!


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln