Utgåva: The Invisible Man

Hur bra är utgåvan av The Invisible Man på Blu-ray?

En av årets största överraskningar var skräckthrillern The Invisible Man, där Leigh Whannell skrev och regisserade en både skrämmande och fräsch version av det klassiska konceptet om den osynliga mannen.

I den här artikeln är det dock utgåvan på Blu-ray som står i centrum, med dess bildkvalite, ljudspår och extramaterial.

Bild

Filmen i sig är väldigt mörk, vilket kan vara utmanande när filmer ges ut på DVD eller som dåliga utgåvor på Blu-ray, eftersom det ofta kan innebära mer brus från kameran. Lyckligtvis är bilden i den här utgåvan helt perfekt; precis så bra som man kan förvänta sig från en modern utgåva på Blu-ray.

Det finns en 4K-variant också som finns att köpa för de som har 4K-spelare, men eftersom jag varken har en 4K-TV eller spelare handlar den här recensionen bara om HD-versionen.

Ljud

Filmmusiken av Benjamin Wallfisch är helt fantastisk, och den kommer verkligen till liv i Dolby Atmos-ljudspåret på The Invisible Man (Blu-ray). Även ljuddesignen är stundtals jobbigt bra i filmen, eftersom mycket av stämningen bygger på just att små ljud hörs bland tystnad.

Under filmens actionscener är musiken riktigt intensiv, vilket bidrar till den jobbiga och påfrestande känsla man får.

Extramaterial

Den nordiska utgåvan av The Invisible Man bjuder på mycket extramaterial, uppdelat i följande delar:

 1. Bortklippta scener
 2. Moss Manifested
 3. Director's Journey
 4. The Players
 5. Timeless Terror
 6. Kommentarspår

Extramaterialet i sig har inte svensk text, utan är begränsat till undertexter på engelska, franska, italienska, spanska, holländska, portugisiska och arabiska.

1. Bortklippta scener

Till att börja med får vi ett par bortklippta scener som av en eller annan orsak inte fick komma med i den slutgiltiga klippningen av filmen.

Jag tycker att bortklippta scener är riktigt intressant, eftersom det ger en inblick i vad filmskaparna kände bidrog till fel känsla, och hur de hade tänkt ut sekvenser och scener från början.

2. Moss Manifested

I segmentet "Moss Manifested" fokuserar man på Elisabeth Moss och att hon bär filmen helt på egen hand — något få skådespelare hade klarat på samma sätt som hon.

Jag kan faktiskt bara hålla med vad de pratar om; hon gör ett enormt bra jobb i den här filmen, så det är kul att hon får ett segment tillägnat sig.

3. Director's Journey

Nästa segment, "Director's Journey", fokuserar på regissören Leigh Whannell på en personlig nivå. Vi tas bakom kulisserna på en filminspelning som verkar ha haft mycket hjärta — precis den typ av material jag personligen älskar att titta på.

4. The Players

En djupare inblick i filmens två huvudkaraktärer, som spelas av Elisabeth Moss och Oliver Jackson-Cohen. Ganska intressant, och också ganska nödvändigt eftersom de två skådespelarna — av naturliga anledningar — inte har så mycket tid tillsammans i filmen.

5. Timeless Terror

I det här segmentet pratar regissören och manusförfattaren Leigh Whannell och Jason Blum om det tidlösa konceptet med den osynliga mannen, som först utforskades på film så tidigt som 1933.

Eftersom den här filmen lämnar de gamla metoderna där kläder syns utan huvud eller händer, som exempelvis Kevin Bacon i Hollow Man, och istället blir ganska mycket våldsammare, är det lite roligt att påminnas om hur man såg på den osynliga mannen förr.

6. Kommentarspår

På filmens kommentarspår har man gett regissören Leigh Whannell ett tillfälle att prata helt ostört hela filmens två timmar, och han gör det fantastiskt — helt utan gränser.

Under filmens gång pratar han om mängder av intressanta detaljer i produktionen, som exempelvis utmaningarna att spela in filmen i Australien samtidigt som allt skulle se ut som USA — och att de upptäckte dödliga spindlar men bestämde sig för att inte säga något.

Omdöme

The Invisible Man (Blu-ray) är en riktigt bra utgåva av skräckthrillern The Invisible Man, där du både får bra bild- och ljudkvalitet — inklusive ett Dolby Atmos-spår — och ganska bra med extramaterial. Om något alls saknas är det svensk textning i alla segment och ännu mer extramaterial.

Det glädjer mig att Universal/Sony väljer att lägga energi på att inkludera extramaterial, speciellt i en tid då konkurrenter — som exempelvis Nordisk Film — inte verkar bry sig lika mycket om kunderna på den skandinaviska marknaden. Jag hoppas verkligen att detta ändras i framtiden och att fler distributörer inser att vi kunder verkligen önskar bra utgåvor, där vi får mer än bara själva filmen.

Specifikationer

 • Bildupplösning: 1080p
 • Bildformat: 2.39:1
 • Ljudspår, Dolby Atmos: Engelska
 • Ljudspår, Dolby Digital 7.1: Spanska, franska, indiska och italienska
 • Undertexter: Svenska, norska, danska, finska, engelska för hörselskadade, arabiska, spanska, holländska, franska, indiska, isländska, italienska, portugisiska

För den som har en 4K-kapabel Blu-ray-spelare finns det dessutom en utgåva i det mer högupplösta formatet UHD / 4K — se The Invisible Man (4K Ultra HD + Blu-ray), där du får både den vanliga versionen och 4K-versionen i samma paket.

Betyg

The Invisible Man (Blu-ray) får betyget 9 av 10.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

  Kommentera den här artikeln