Recension: The Ritual

Efter en olycka i norra Sveriges mörka skogar tar en grupp utländska vandrare en genväg för att komma fram till hjälp snabbare. Dock hittar de något annat på vägen...

Skräck med låg budget har länge fascinerat mig, eftersom det kräver att filmskaparna blir kreativa på andra sätt. När jag såg att The Ritual börjat visas på Netflix tog jag tillfället i akt och bänkade mig.

Handling

Efter att en av deras närmaste vänner blir mördad bestämmer sig fyra britter sig för att hedra honom, genom att åka på en vandringsresa i norra Sverige. För att hinna klart sin vandring lite snabbare tar de en genväg genom en skog, där de ganska snart börjar misstänka att allt inte står rätt till.

Manus och regi

Joe Barton har skrivit manuset, vilket är baserat på romanen av Adam Neville med samma namn. Jag har inte läst boken men får känslan av att Barton gjort ett bra jobb med både stämning, karaktärer och deras panikartade känslor.

David Bruckner, som tidigare regisserat bland annat The Signal och Southbound, står för regi.

Skådespelare

Filmen har inga speciellt tunga namn, men huvudrollsinnehavaren Rafe Spall har tidigare medverkat i Black Mirror och Prometheus. De övriga vännerna spelas av Arsher Ali, Robert James-Collier, Sam Troughton och Paul Reid, som jag inte tror att jag sett i några större roller tidigare.

Foto och ljus

Filmen är inspelad på plats i Jokkmokk och man nyttjar en del gamla svenska stugor där märkliga saker händer. Lite så där lagom hemtrevligt. Och lagom hemskt, så klart.

Om det är något som verkligen sticker ut i den här filmen så är det just fotot — nästan varenda scen bjuder på godbitar vad gäller toner och ljus. Vissa scener handlar om att karaktärer ser "syner", som att hitta en matbutik mitt i skogen, och dessa scener är helt praktiskt genomförda. Det är otroligt snyggt gjort!

Musik och ljud

Kompositören Ben Lovett, som tidigare skrivit musiken till bland annat Synchronicity och American Folk, har gjort ett mycket bra jobb i den här filmen. Musiken bär upp filmen på ett bra sätt och ger oss rädd känsla av terror genom filmen.

Även ljuddesignen sticker ut på ett positivt sätt, där skogen genom hela filmen är fylld av skrämmande ljud när deras vänner försvinner, en efter en.

Omdöme

Även om The Ritual inte riktigt håller måttet hela vägen in i mål är det en mycket spännande thriller/skräckfilm, med solida skådespelarinsatser och en mörk stämning.

Betyg

The Ritual får betyget 6 av 10.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln