Uppföljare till Knives Out bekräftad

Efter succén med kriminalkomedin Knives Out får regissören och manusförfattaren Rian Johnson grönt ljus för en uppföljare.

Rian Johnson har under hela sin karriär gjort originella filmer som han både skriver och regisserar själv, och även om science fiction-thrillern Looper var den som satte honom på kartan var båda filmerna han gjorde innan dess, Brick och The Brothers Bloom, framgångsrika på eget håll.

När han fick uppdraget att både skriva och regissera Star Wars: The Last Jedi var det många som blev oroliga, och även om jag förstår vad de menar — att filmerna normalt sett skrivs av exempelvis Lawrence Kasdan — tycker jag att Johnson gjorde ett riktigt bra jobb på helt egen hand, även med den filmen.

Box Office-succé

Efter Star Wars: The Last Jedi var dags att lämna tillbaka facklan till J.J. Abrams, och Rian hade då fria tyglar att göra vilken film han ville. Valet föll på en idé han hade om en "whodunnit", alltså ett mordmysterium i stil med Mordet på Orientexpressen, och som vanligt är det han själv som både skriver och regisserar.

Med sig i filmen fick han en hel ensemble av stora skådespelare, som exempelvis Daniel Craig, Chris Evans, Ana de Armas, Christopher Plummer, Jamie Lee Curtis och Toni Collette — en samling som få andra filmskapare hade kunnat skramla ihop. Sin vana trogen använder han dessutom alltid barndomskompisen Steve Yedlin, som filmat på alla Johnsons filmer, som filmfotograf och sin bror Nathan Johnson som kompositör.

Lyckligtvis blev Knives Out en riktig succé på Box Office, och filmen har totalt spelat in 294 miljoner dollar runt om i världen — minst sagt en succé, med tanke på att budgeten var ringa (i sammanhanget) 40 miljoner dollar.

Har du inte sett Knives Out kan du se en trailer här:

Uppföljare

Med tanke på framgångarna förvånar det inte många att produktionsbolaget Lionsgate nu har bekräftat att de ger uppföljaren Glass Onion: A Knives Out Mystery grönt ljus, och dessutom att de siktar på att göra konceptet till en franchise med Daniel Craig som central karaktär — kanske inte helt olikt Hercule Poirot i Mordet på Orientexpressen.

Ännu finns inte några detaljer om varken handling eller ytterligare medverkande, men det glädjer mig att även lite mer originella Hollywoodproduktioner dyker upp, i ett klimat där vi som biobesökare oftast möts av samma koncept om och om igen.

Svensk biopremiär

När Glass Onion: A Knives Out Mystery har premiär i Sverige vet vi ännu inte, men vi håller er uppdaterade så snart mer information finns om filmen.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln