De bästa Found Footage -filmerna

En av de mest populära teknikerna för att göra skräckfilmer är så kallad found footage — här är våra favoriter!

Vad är "Found Footage"?

Låt oss börja från början — vad innebär found footage? Redan 1999 ledde framgångarna med The Blair Witch Project till att så kallade found footage-filmer, alltså filmer där man låtsas att materialet har hittats efter en för publiken okänd händelse, gjordes med allt större budgetar.

Filmskaparna insåg helt enkelt att det var ett mycket effektfullt sätt att spela in framför allt skräckfilmer, eftersom de kändes mer äkta och det uppstod många nya sätt att skrämma publiken på.

När man låtsas att filmen "hittats" går det dessutom ofta att göra filmerna billigare, eftersom målet är att det ska se lite amatörmässigt ut — och därmed kunde mängder med filmskapare relativt enkelt göra läskiga biofilmer med hjälp av billigare kameror.

Bästa found footage-filmerna

7. The Taking of Deborah Logan

Filmer om demoner som tar över människors kroppar är inget ovanligt när det kommer till skräckfilmer, men i The Taking of Deborah Logan görs detta som en found footage-film, vilket visar sig vara riktigt passande. Filmen handlar om att ett filmteam ska dokumentera Deborahs utveckling av Alzheimers tillsammans med hennes dotter — men snart märker de att något annat pågår egentligen.

Det verkar inte bara vara Alzheimers sjukdom som drabbat Deborah Logan.

Det som gör att filmen sticker ut är att skådespelaren som spelar Deborah Logan, Jill Larson, är förvånansvärt bra och snabbt går från omtänksam gamling till skräckinjagande monster. Fram mot slutet av filmen får vi se några riktigt grafiska scener, så var försiktig om du vet med dig att du är känslig.

6. Creep

I Creep önskar den hjärncancersjuka Josef (Mark Duplass) att hans sista tid i livet dokumenteras av filmaren Aaron (Patrick Brice). I en film som från början är ganska lättsam visar det sig ganska snabbt att något inte står helt rätt till — och vad som börjar som ett jobb utvecklas till en kamp för överlevnad för vår huvudkaraktär Aaron.

Huvudkaraktären och manusförfattaren Mark Duplass i Creep.

Creep är skriven, filmad och spelad av de två huvudkaraktärerna, och är ett riktigt bevis på att man kan göra en bra skräckfilm på det här temat helt utan en filmbudget. Imponerande även om den kanske inte passar alla.

5. As Above, So Below

I As Above, So Below följer vi med en grupp arkeologer när de utforskar katakomberna under Paris gator i jakten på Nicolas Flamels "De vises sten", som sägs kunna förvandla vanliga metaller till guld.

Arkeologerna Scarlett och George utforskar Paris katakomber i As Above, So Below.

Väl nere i katakomberna visar det sig givetvis att de inte längre är ensamma, och gruppen börjar ganska snabbt tvivla på vad som egentligen är verkligt. En övertygande skräckfilm som utbyttjar found footage-konceptet på ett utmärkt sätt.

4. Hell House LLC

Hell House LLC handlar om en grupp människor som vill göra sin egen "haunted mansion"-attraktion, alltså "läskiga huset". Det visar sig dock tyvärr att huset har en väldigt mörk historia och märkliga saker börjar hända. Fem år efter en incident där femton personer mördades i huset besöker ett dokumentärteam återigen huset och intervjuar de överlevande.

Ungdomarna som försöker skapa sin egna "läskiga huset"-attraktion i Hell House LLC.

I den här filmen har man blandat klipp från dokumentären med klipp från offrens egen "hittade" film; riktigt effektivt för stämningen, och som gör att man håller sig intresserad hela filmen ut.

3. Blair Witch Project

Filmen The Blair Witch Project handlar om tre ungdomar som åker till en liten stad i USA för att ta reda på mer information om den mytomspunna mördaren Blair Witch. Detta marknadsfördes som en sann historia när filmen kom och man sa även att filmens karaktärer hade försvunnit på riktigt. Detta var så klart inte sant, men blåste liv i konceptet och gjorde att människor blev desto mer skrämda av vad de såg på filmduken.

En klassisk scen från The Blair Witch Project.

Även om The Blair Witch Project kanske inte står ut så mycket jämfört med många andra moderna filmer på samma tema tycker jag utan tvekan att den förtjänar en bronsmedalj, just för att den väckte hela found footage-genren till liv. För de som har sett den här filmen på bio förstår man hur skrämmande found footage-filmer kan vara om de marknadsförs och klipps på rätt sätt.

2. Cloverfield

I Cloverfield får vi följa en grupp tonåringar i New York som har en fest när staden invaderas av ett jättelikt monster och behöver fly därifrån för att överleva. Det här är en speciell typ av found footage-film eftersom den har mängder med specialeffekter, men den är ändå riktigt underhållande och har flera riktigt jobbiga scener.

En av huvudkaraktärerna i Cloverfield tillsammans med stridande soldater på gatan.

Cloverfield är en ganska påkostad Hollywoodfilm, även om den till synes är en found footage-film likt sina konkurrenter på den här listan, och därför är det här lite av en hybrid — till viss del en riktigt blockbuster, och till viss del en klassisk found footage-film med monster i mörka korridorer. Filmens regissör är Matt Reeves, som nu senast har gjort The Batman och dessförinnan Apornas planet: Striden och Let Me In.

1. Rec

På första plats hittar vi den spanska skräckfilmen [Rec], där vi får följa en journalist som besöker ett bostadshus där en typ av infektion har brutit ut — som visar sig göra de boende i huset till zombies. Staden kapslar snabbt in huset vilket leder till att journalisten och fotografen (vars film vi får se) är fast i huset.

Vi följer journalisten Ángela i den spanska skräckfilmen Rec.

Det som gör [Rec] så effektiv är dels att den är väldigt välgjord, och dels det faktum att kameran används som ett sätt för karaktärerna att se vad som finns i rum där de kanske inte skulle våga gå in — så de lägger fram kameran istället för att titta på skärmen. Det vill säga, vi tittare är de som går först in i skrämmande situationer; ett riktigt bra sätt att framhäva rädslan och utsattheten i ett hus fullt av blodtörstande zombies.

Filmen har även gjorts om som en amerikansk skräckfilm på samma tema, där Jennifer Carpenter (Dexter) spelar huvudrollen — besök Quarantine för mer information.

Artikeln handlar om


Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Artikeln har en kommentar:

  1. Klownzilla
    Klownzilla20 augusti 2022

    De flesta siter som listar de "bästa" found footage-filmerna nämner i princip aldrig The Fear Footage-trilogin. Där har du något för nerverna!!! (Del 2 är klart svagast av dem men första och sista håller dig på helspänn rakt igenom :D

Kommentera den här artikeln