Veckans tips: Ondskan

Jan Guillous moderna klassiker Ondskan kommer nu i ny tappning i serieformat.

I år är det 20 år sedan Mikael Håfström gjorde sin version av Ondskan, en film som vann tre Guldbaggar och Oscarsnominerades för bästa utländska film. Nu kommer en ny och längre tv-version av Jan Guillous klassiker, en miniserie i sex delar.

Ondskan utspelar sig i slutet av 1950-talet och handlar om 16-årige Erik Ponti. Han är van vid våld, både i hemmet och på skolgården. Hans våldsamma beteende får honom relegerad från skolan i Stockholm och hans sista chans att fortsätta studera blir internatskolan Stjernsberg. Där visar sig våldet vara ännu värre än hemma. På Stjernsberg är ondskan satt i system.

Erik spelas här av Isac Calmroth och den finska köksflickan Marja, som Erik inleder en förbjuden relation med, spelas av Thea Sofie Loch Næss. Alexander Gustavsson spelar Eriks kompis Pierre Tanguy och skolans värsta översittare Otto Silverhielm porträtteras av Christian Fandango Sundgren. Eriks mamma och pappa spelas av Ruth Vega Fernandez och Gustaf Skarsgård, Skarsgård som i filmen från 2003 faktiskt spelade Otto Silverhielm.

De två första avsnitten av Ondskan har premiär idag, 2 november, på TV4 Play och sedan börjar serien visas på TV4 den 16 november.

Trailer


Artikeln handlar om

Björn Långström
Film- och serieslukare med en förkärlek till Star Wars, Marvel, Sagan om Ringen, science fiction och allehanda andra spännande äventyr, men kan för den delen även trycka romantiska komedier eller hjärndöda actionfilmer när lusten faller på.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln