Recension: 1899

Hur bra är egentligen den omtalade thrillerserien 1899?

Serieskaparduon Jantje Friese och Baran bo Odar är tillbaka efter storsuccén Dark — här är vår recension på Netflix-serien 1899.

Handling

Serien 1899 utspelar sig år 1899 ombord på ett passagerarfartyg som är på väg från London till New York. Mitt ute i Atlanten identifierar man en nödsignal från det sedan tidigare försvunna systerfartyget och kaptenen bestämmer sig snabbt för att försöka rädda besättningen.

Passagerarna ombord på fartyget har dock ingen lust att avvika från kursen för att rädda andra passagerare, för ganska snabbt visar det sig att de alla döljer hemligheter — den ena mörkare än den andra. Ska de riskera att deras hemligheter avslöjas om rutten blir en räddningsaktion?

Imponerande vidd

Det är tveklöst att projektet 1899 är mycket ambitiöst, där alla olika folkgrupper pratar sina respektive modersmål — vi får höra italienska, danska, japanska och tyska för att nämna några, och det är en imponerande detalj som förgyller serien till en början.

Ensemblen i 1899 tillsammans med serieskaparna Jantje Friese och Baran Bo Odar.

Mot slutet blir dock denna vidd även en av dess svagheter, eftersom de gång på gång spinner samma koncept där karaktärer förstår varandra på ett djupare plan trots rejäla språkbarriärer. Det var häftigt i början men blir bara konstigare ju fler gånger det visas.

Idén med en stor ensemble av karaktärer som alla har dunkla förflutna för tankarna till Lost; det är faktiskt riktigt spännande att få se bakgrundshistoria för de olika karaktärerna och deras olika ursprung. Det utforskas dock inte tillräckligt för att verkligt vara belönande.

Omdöme

Eftersom Dark är en av de bästa serier jag sett så hade jag givetvis ganska höga förväntningar på deras nya projekt 1899, och visst tycker jag att den levererar på ett sätt; den är mycket stämningsfull, rejält ambitiös och långt bättre än många andra nya serier just nu.

Dock lider den av det vanliga Netflixsyndromet där man drar ut serierna alldeles för långt för vad som är skäligt — 1899 hade utan problem kunnat vara två avsnitt kortare och ha ett högre tempo, det hade alla utom Netflix tjänat på.

När allt kommer omkring har den tyvärr inte speciellt mycket att säga, är inte speciellt spännande eller skrämmande och den är som sagt alldeles för långsam för den berättelse man vill berätta.

Serien nerlagd

Netflix meddelade nyligen att de lägger ner serien efter den första säsongen. Tydligen var den dyr att spela in och innebar uppenbarligen inte den succé som Netflix hade hoppats. Trots att jag inte tyckte att den första säsongen var toppen blir jag ändå lite besviken; jag hade gärna sett mer av detta för att se var historien hade fört oss.

Serien Dark rekommenderas för alla som är intresserade av 1899.

Jag rekommenderar dock alla som gillade 1899 eller som är nyfikna på serien att istället titta på serieskaparnas förra serie, som också finns på Netflix; Dark — en serie om tidresor som är bland det häftigaste jag sett.

Positivt

  •   Stämningsfullt
  •   Spännande mysterie

Negativt

  •   Serien är för långsam
  •   Underväldigande slut

Betyg

1899 får betyget 6 av 10.

Sammanfattning

1899 är en stämningsfull serie som tyvärr går för långsamt och som i slutändan inte har tillräckligt mycket att berätta. Den är dock otroligt ambitiös och visar än en gång att serieskaparna onekligen kan hantverket att skapa mystik och spänning.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln