Recension: "After"

Recension: After

Så kom After, den efterlängtade filmen som bygger på boken med samma namn av Anna Todd, där miljoner av läsare förälskade sig i berättelsen om Hardin och Tessa.

Handling

I After får vi följa den 18-åriga Tessa (Langford) när hon kommer till college, där hon möter den tuffe och komplicerade Hardin (Fiennes). Tessa har levt hela sitt liv med sin överbeskyddande och stränga mamma, och har varit tillsammans med sin snälla pojkvän Noah i en evighet.

Men det är något med Hardin som gör att Tessa inte riktigt kan hålla sig undan honom, trots att hennes mamma misstycker och att Hardin verkar hemlighetsfull. Ska Tessa lyckas riva ner hans murar eller är det något som döljer sig bakom hans beteende?

Skådespelare

I rollen som Tessa ser vi Josephine Langford och i rollen som Hardin ser vi Hero Fiennes Tiffin. Ingen av de unga skådespelarna har gjort speciellt mycket tidigare även om Hero har haft en liten roll i Harry Potter och Halvblodsprinsen, där han spelade Voldemort som ung — ett logiskt val med tanke på att hans farbror, Ralph Fiennes, är den som spelar Voldemort annars.

Man kan se flera andra skådisar som känns igen, men ingen är med särskilt mycket — exempelvis spelas Tessas mamma av Selma Blair, som bara är med i ett par scener. Peter Gallagher skymtar förbi som Hardins pappa under ett bröllop, och Dylan Arnold som spelar Tessas pojkvän Noah har man kunnat se i musikserien Nashville.

Omdöme

Vad ska man säga... Den var inte dålig, bara fruktansvärt tråkig, och det är en väldigt fri tolkning från boken där inte så mycket stämmer.

Jag antar den ska bygga på bok nummer ett i serien av fyra böcker, men får för mig att en del detaljer var från någon senare bok. Jag har dock läst att det kommer en ny film 2020 och att författaren Anna Todd har lovat att den nya filmen kommer följa böckerna mycket närmre.

Mitt största problem — som jag alltid klagar på när jag ser en film som bygger på en bok — är att de alltid skalar av själva uppbyggnaden på relationerna. Här var det verkligen pang boom, träffats två gånger och sedan har de en fling. En mängd saker som inte finns med i boken händer, som bara blir konstig utfyllnad, istället för att följa det som sker i boken.

Det stör mig att karaktärerna inte ens överensstämmer med dem i boken — de är exempelvis ute efter olika saker, de har bytt ut en kille till en tjej, och så vidare.

Jag inser att jag kanske egentligen inte är varken boken eller filmens målgrupp — eftersom jag är 30+ och med fyra barn har alldeles för många tvätthögar att vika — men jag gillade böckerna. Hade jag varit ung hade jag lätt kärat ner mig i Hardin, och där böckerna ändå hade något så var filmen bara en snarkfest.

Om du känner dig sugen på att se den — läs boken istället. Om du redan läst boken, vet du vad; läs den hellre igen. Det är iallafall vad jag tänker göra när barnen somnat ikväll, istället för att ta tag i den där tvätthögen.

Betyg

After får betyget 3 av 10.


Artikeln handlar om

Skrivet av
Ninnie Lagnetoft
Älskar bra och rörande dramafilmer, musikaler och komedier, och har väl inte direkt svårt att gråta en skvätt. Avskyr skräck, thrillers och all kommersiell action och superhjälteskit där våld glorifieras och död nonchaleras.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln

    Aktuellt på bio

    Senaste trailers

    Senaste posters