Recension: Arcane (Säsong 1)

Netflix-serien Arcane vann precis en Emmy för bästa animerade serie — här är vår recension av den första säsongen.

Arcane blev nyligen den första streamade animerade serien någonsin att vinna Emmy-priset för årets bästa animerade serie, något som självklart gjorde mig nyfiken på vad det var för serie — även om jag inte hade spelat spelet som det baseras på, League of Legends.

Handling

Handlingen i Arcane kretsar kring två syskon, Violet och Powder, som bor i staden Zaun — en smutsig slum med hög brottslighet och en svältande befolkning, belägen under den "riktiga" staden Piltover. I tidig ålder mister syskonen sina föräldrar och får därefter klara sig på egen hand.

Syskonen Vi och Powder tittar ut över Piltover — "en dag ska de respektera oss".

För syskonen och deras vänner i slummen handlar det om överlevnad, vilket leder till att de börjar begå brott i den rika staden. Detta leder så klart till konsekvenser, och ibland ödesdigra sådana — något som verkligen bidrar till att serien är så pass spännande och får en känslomässig tyngd.

De nio avsnitten är uppdelade i tre akter, där avsnitt 1-3, 4-6 respektive 7-9 hör ihop och som kan ses som totalt tre långfilmer.

Animation och stil

Det som utmärker Arcane från många andra tecknade serier är att de har använt en blandning av CG/3D-animering för karaktärerna och klassisk 2D-animering för ljus, bakgrunder och effekter. Det betyder att artisterna på Fortiche sitter och ritar ljus och effekter på animationerna, något som ger det ett unik stil — och som ser helt fantastiskt ut.

En av Piltovers fullmäktige, Mel Medarda, försöker undvika krig mellan de två städerna.

Det betyder också att karaktärerna har en enorm detaljrikedom när man ser dem i närbild, något som vi inte ens ser i animerade långfilmer, och bakgrunderna är lika detaljerade som bakgrunderna i klassiska tecknade filmer.

Genom alla den första säsongens nio avsnitt imponerar den franska Fortiche-studion stort.

Röster och musik

För att få liv i karaktärerna letade studion med ljus och lykta efter bra röstskådespelare, och de har absolut hittat rätt. Hailee Steinfeld och Ella Purnell spelar huvudkaraktärerna Violet respektive Jinx, Kevin Alejandro uppfinnaren Jayce, Jason Spisak skurken Silco, Toks Olagundoye rådmedlemmen Mel Medarda och Remy Hii den mutade polisen Marcus.

Rösten till huvudkaraktären Vi spelas av Hailee Steinfeld.

Alla röstskådespelare känns verkligen rätt, och tillsammans med musiken som komponerats av Alex Seaver och Alexander Temple glömmer man snabbt bort att man tittar på en animerad serie.

Omdöme

Efter att ha sett den första säsongen av Arcane är jag förvånansvärt imponerad och ser verkligen fram emot att få se fortsättningen. Det här är en serie lik ingen annan jag tidigare sett och det var en fröjd att få utforska världen med Zaun och Piltover.

Den enda nackdelen jag kan komma på är att det inte finns fler avsnitt än de nio som finns just nu. För den som behöver lite mer att titta på finns det dock en serie med bakom kulisserna-material att se på YouTube.

Arcane fortsätter

Den franska animeringsstudion Fortiche har bekräftat att de arbetar på en andra säsong av serien, en nyhet som togs emot väldigt väl av fans av såväl spelet som serien i sig.

Eftersom den första säsongen tog inte mindre än 6 år att färdigställa kan vi dock behöva vänta ett par år innan den finns att se på Netflix, men ni vet vad de säger — den som väntar på något gott...

Betyg

Arcane får betyget 9 av 10.

Sammanfattning

Arcane är en otroligt välgjord och gripande serie som snabbt har blivit en av Netflix mest populära titlar — och det av en god anledning. Det här är en av de bästa serier jag sett, oavsett om det är animerat eller "riktigt".


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln