Recension: Chaos Walking

Tom Holland kan inte dölja sina tankar i filmatisering av populär ungdomsbok.

Drygt 200 år in i framtiden har mänskligheten koloniserat en ny planet. Planeten var dock redan bebodd och i kriget som utbröt mellan människor och den inhemska befolkningen sägs alla kvinnor och hälften av männen ha dödats. Det är alltså ingen jättestor skara kolonisatörer kvar, och samtliga är män.

Dessutom har alla män drabbats av något de kallar Noise, en åkomma som gör att alla mäns tankar både syns och hörs. Att hålla något hemligt är med andra ord i princip omöjligt.

Tom Holland spelar tonåringen Todd vars föräldrar dödades i kriget så att han numera bor hos två adoptivpappor. När han en dag upptäcker Viola, en tjej, vänds hans liv uppochner.

Viola, spelad av Daisy Ridley, visar sig ha kraschat sitt lilla skepp när hon åkta i förväg från ett nytt gigantiskt skepp som anlänt till planeten med tusentals nya kolonisatörer. Som tjej svävar hon automatiskt i livsfara och Todd och Viola befinner sig snart på rymmen för att klara livhanken.

Daisy Ridley och Tom Holland spelar huvudrollerna.

Utöver Holland och Ridley ser vi även Mads Mikkelsen som borgmästare i staden han döpt efter sig själv och Nick Jonas som hans hunsade son. Vi ser även Demián Bichir och Kurt Sutter som Todds adoptivpappor Ben och Cillian, samt David Oyelowo och Cynthia Erivo i andra roller.

Filmen bygger på den första boken i en trilogi av Patrick Ness men med tanke på resultatet är frågan om de två efterföljande böckerna ens kommer filmatiseras; det finns nog en överhängande risk att vi inte får se hur den här berättelsen slutar. Regissören Doug Liman som tidigare gjort storfilmer som The Bourne Identity och Edge of Tomorrow lyckas här inte alls få till det.

Skådespelarna gör vad de kan, men med ett manus som lämnar en del att önska är det inte lätt. Manuset skrevs om flera gånger - till och med efter att inspelningarna hade börjat - och flera omtagningar gjordes vid ett senare tillfälle, vilket också gör sitt till för det ojämna slutresultatet.

Tom Holland försöker hålla den här filmen flytande.

Nu är filmen visserligen baserad på den första boken av tre, men det känns snarare som pilotavsnittet för en serie än en tredjedel av en berättelse. Det är lite synd, för det är ändå ett intressant koncept som det borde kunnat göras mer av om man hade förvaltat den ursprungliga berättelsen på ett bättre sätt.

Allt som allt är det en hyfsad film där exempelvis effekterna som visar upp männens tankar görs på ett häftigt sätt, och jag hade nånstans gärna sett mer av det. Om det bara hade varit bättre struktur, bättre tempo, bättre inlevelse och bättre berättat.

Trailern kan ses här nedan och filmen går upp på svenska biografer idag, 23 juni.

Trailer

Betyg

Chaos Walking får betyget 5 av 10.


Artikeln handlar om

Björn Långström
Film- och serieslukare med en förkärlek till Star Wars, Marvel, Sagan om Ringen, science fiction och allehanda andra spännande äventyr, men kan för den delen även trycka romantiska komedier eller hjärndöda actionfilmer när lusten faller på.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln