Recension: Corazón

Följ en hjärtsjuk kvinnas kamp för att få överleva i kortfilmen Corazón med Ana de Armas i huvudrollen.

Handling

Corazón handlar om latinamerikanskan Elena Ramirez (de Armas) som lever med ett allvarligt hjärtfel; en sjukdom som kommer innebära hennes död. En läkare som undersöker henne berättar om en möjlighet att få en hjärtoperation gratis om hon kan ta sig till USA — men hur gör man det utan pengar?

Filmen är en spelfilm för hjärtspecialisterna på Montefiore Hospital i New York med syftet att väcka intresse för hjärtsjuka som behöver hjälp i fattigare länder — och att de kan erbjuda dem möjlighet att få den hjälp som krävs.

Skådespelare

I huvudrollen som den hjärtsjuka Elena Ramirez ser vi Ana de Armas (Blade Runner 2049, Knives Out), och som läkaren Mario Garcia syns Demián Bichir (Alien: Covenant, The Hateful Eight). Utöver dem syns mängder med småroller, men inga som behöver nämnas specifikt.

Doktorn som hjälper Elena spelas av Demián Bichir.

Även om just Demián Bichir inte är med så mycket är det en viktig och bra roll han spelar, men den som briljerar är Ana de Armas — man verkligen känner hennes kraftlöshet och rädsla för att inte överleva, och det är en stark prestation hon bjuder på i den här viktiga filmen.

Foto

Anledningen till att jag tog mig tid att se den här filmen var ursprungligen för att fotografen Bradford Young har filmat den — en av Hollywoods bästa fotografer just nu med filmer som Arrival, Selma och Solo: A Star Wars Story bakom sig — och jag blev inte besviken av fotot i filmen.

Fotografen Bradford Young gillar mörka och stämningsfulla scener.

Jag förstår fullt ut att de flesta av er inte bryr er speciellt mycket om just foto i filmer, men här har vi en fotograf som verkligen lyckas förmedla känslor med till synes enkla filmer. Det är mörkt och grått samtidigt som det är fullt av färg och rörelse — en i det närmaste unik stil som jag verkligen uppskattar.

Omdöme

Trots att jag började titta på Corazón för att jag var nyfiken på fotografen satt jag i slutändan och var riktigt imponerad av Ana de Armas. Hon visar sig i den här filmen vara en riktigt bra skådespelerska som verkligen är sårbar och känns äkta.

Den kubanska skådespelerskan Ana de Armas i kortfilmen Corazón.

Detta är en välgjord film med ett mycket viktigt budskap som inte borde missas av någon; hjärtsjuka kan i många länder inte få den hjälp de behöver, och med initiativ liknande detta från sjukhuset Montefiore slipper människor dö i onödan — den är dessutom gratis att se för alla som vill.

Se Corazón

Alla som vill se filmen Corazón kan göra det gratis på YouTube. Eftersom den är åldersbegränsad behöver du logga in för att se filmen.

Betyg

Corazón får betyget 8 av 10.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln