Recension: Devs

Serien Devs utforskar människans behov av frihet på ett nyskapande sätt.

Om det går att se in i framtiden — betyder det att den fria viljan inte existerar? I Devs tar vi en djupdykning rakt ner i skrämmande filosofi blandat med science fiction.

Handling

Dataforskaren Sergei (Glusman) får tack vare sitt arbete om att förutspå en enkel organisms rörelser ett jobb på företaget Amaya och den mytomspunna tech-avdelningen Devs under ledning av Forest (Offerman) — en avdelning där man under största hemlighetsmakeri arbetar på en unik kvantdator.

Avdelningen Devs är formad som den tredimensionella fraktalen Mengers tvättsvamp.

Ganska snart försvinner dock Sergei utan ett spår, och hans flickvän Lily (Mizuno) bestämmer sig för att försöka gå till botten med vad som egentligen hände med honom — och vad de faktiskt arbetar på inom Devs.

Skådespelare

I huvudrollerna syns främst Nick Offerman i rollen som Amaya-chefen Forest, Sonoya Mizuno (Ex Machina) som den grävande flickvännen Lily, Alison Pill och Stephen McKinley Henderson (Dune) som Devs-utvecklarna Katie och Stewart, samt Karl Glusman som Sergei.

Huvudrollsinnehavarna Sonoya Mizuno och Nick Offerman i rollerna som Lily och Forest i Devs.

Just Offerman sticker ut rejält — han har i huvudsak gjort komedier tidigare, men är onekligen som klippt och skuren för den här rollen och den emotionella tyngd som karaktären bär på.

Tillsammans gör skådespelarensemblen det här till en trovärdig och spännande serie rakt igenom.

Manus och regi

Serien är skriven och regisserad av Alex Garland, som ligger bakom både Ex Machina, 28 dagar senare, Area X: Annihilation och Sunshine — samt den strax bioaktuella Men. Han är inte främmande för varken science fiction eller skräck, och visar här att han kan blanda dem på ett utmärkt sätt.

Handlingen i Devs kretsar kring en avancerad kvantdator och vilka möjligheter som kan bli verklighet.

Jag menar inte att serien är läskig, men den utmanar tittaren både på det emotionella och intellektuella planet — det är både filosofiska frågor och blodiga scener om vartannat. Garland skapar film och serier på ett sätt som få andra i branschen gör, och jag gillar det verkligen. Hans vision för Devs är onekligen imponerande.

Omdöme

Jag ska vara helt ärlig — första gången jag tittade på Devs såg jag det första avsnittet och var därefter inte speciellt sugen att fortsätta. Om och om igen dök det dock upp tips på nätet om att det verkligen var en serie som man "måste" se, så jag gav den ett försök till.

När jag till slut fortsatte titta och såg avsnitt 2 satt jag istället med hjärtat i halsgropen och såg därefter klart hela serien så fort jag kunde. Det här är en ovanligt emotionell science fiction-serie som tar den grund vi människor står på och skakar om den rejält.

Man måste definitivt vara öppen för de filosofiska utsvävningarna som serien gör, och för alla som är det kan jag garantera att det här är en serie som kommer lämna dig tom när den är slut. Den är dessutom en miniserie och har alltså bara en säsong, så den är inte för utdragen.

Se den på HBO Max

Devs finns att se i sin helhet på streamingtjänsten HBO Max.

Betyg

Devs får betyget 8 av 10.

Sammanfattning

Devs är en fascinerande science fiction-serie som utforskar fri vilja på det mörkaste av sätt. Den är sällsynt välgjord och bjuder på en unik berättelse om människans natur.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln