Recension: Disclaimer

Vi har sett Disclaimer från Alfonso Cuarón — så bra är den.

Den mexikanska regissören Alfonso Cuarón är med Children of Men, Gravity och Roma en av mina favoriter, så jag var otroligt spänd inför hans nya serie Disclaimer på Apple TV+ — men hur bra fungerar hans stil i serieform? Här är recensionen.

Handling

Vi följer journalisten Catherine Ravenscroft (Cate Blanchett) som en dag nås av en bok som verkar innehålla hennes mörkaste hemlighet — något hon var säker på att bara hon kände till, men hon hade alltså fel. Hon måste nu ta reda på vem som har skrivit boken, men runt omkring henne får fler och fler människor tag på den. Alla som läser den är överens om en sak: huvudkaraktären är en hemsk människa.

Disclaimer i Cate Blanchett

Cate Blanchett bränner upp boken i Disclaimer.

Genom serien får vi se tillbakablickar där Catherine (nu Leila George) är på semester i Italien, där hon träffar en ung man under sin semester, och som slutligen avlider. Men vad är det som egentligen har hänt dem? Långsamt nystas en berättelse upp — en berättelse som får fler och fler människor att ta avstånd från henne.

Skådespelare

Eftersom serien utspelar sig i både dåtid och nutid spelas seriens huvudkaraktär Catherine av två skådespelare; Cate Blanchett i nutid och Leila George i dåtid, och båda två gör huvudrollen med bravur. Ju längre serien går desto mer utmanande blir rollen för båda två, och det blir bara bättre och bättre. Den avlidne mannen Jonathan spelas av Louis Partridge, som även han är toppen — speciellt framåt slutet av serien.

Disclaimer i Kevin Kline

Kevin Kline i en tillbakablick i Disclaimer.

Runt omkring dem är det dock betydligt svagare. Kevin Kline spelar den hämndlystna änklingen Stephen, och jag vet tyvärr inte om det är komedi eller inte när han spelar scener med stor dramatisk tyngd, vilket leder till att all spänning försvinner. Det ryktades inledningsvis om att Gary Oldman skulle ha spelat den här rollen i serien — det hade varit riktigt intressant, för nu står seriens trovärdighet och faller med Kline.

Vidare spelas Catherines familj av Kodi Smit-McPhee som hennes son Nicholas samt Sacha Baron Cohen som hennes man Robert, och de är helt okej i sina roller, men inte mer än så.

Manus och regi

Det som gör Alfonso Cuarón till en så bra regissör är att han behandlar filmscener som om de vore teater — han klipper inte i onödan och drar gärna ut på scenerna rejält, vilket bidrar enormt till en känsla av realism som få filmskapare kan nå upp till. I Disclaimer finns det mängder av imponerande scener som är i precis den stil jag älskar.

Ingen går säker från manipulation i Disclaimer — inte ens Catherines son Nicholas.

Ett problem jag tycker serier har nuförtiden är dock att de är för utdragna, och då menar jag inte scenerna, utan snarare avsnitten. En film måste ha ett bra tempo för att vara riktigt bra, och så även en serie. Allt för ofta ser jag på serier som är ett eller två avsnitt för långa, och det gör att hela verket tappar det tempo som behövs för att göra det riktigt spännande. Disclaimer är tyvärr också ett exempel på det; det går stundtals för långsamt i den sammanhängande berättelsen för att dert ska bli en nagelbitare.

Foto och ljussättning

Utöver regissören har den här serien dessutom världens bästa filmfotografer bakom kameran; mexikanska Emmanuel Lubezki, som vunnit Oscar för bästa foto flera år i rad, samt franska Bruno Delbonnel. Och ja, ljussättningen och fotot i Disclaimer är overkligt bra; den är alltid naturligt gjord men får en ändå att tappa hakan (om man är en sådan som lägger märke till ljus och foto, vill säga — många struntar ju i det).

Louis Partridge och Leila George i Disclaimer

Ljussättningen i Disclaimer är otrolig. På bilden ser vi Louis Partridge och Leila George.

Favoritobjektivet för Lubezki, ett rejält vidvinkelobjektiv, passar dock kanske inte så bra just i den här serien. Ofta känns det snarare lite märkligt och jag känner personligen att det hade fungerat bättre med mer traditionella, längre objektiv. Men nu är jag inne och nördar på objektiv. Ni som ser serien kommer förstå vad jag menar.

Hur som helst är ljussättningen fantastisk, och realismen i seriens kameraarbete är häftig. När det är tänkt att det ska vara spännande känner jag bara att stilen inte fungerar.

Omdöme

Disclaimer är en otroligt välgjord och på det stora hela en mycket gripande historia. Jag tycker, som ni märker, att genomförandet lämnar en del att önska — trots att både regi och utförande är långt mycket bättre än det mesta jag sett i en TV-serie hittills. Jag tycker det är synd att Kevin Kline har en så stor roll, men samtidigt att Cate Blanchett och Leila George imponerar stort.

Kevin Kline är i nutid en äldre man med ett mörkt uppdrag.

Jag kan verkligen rekommendera den här serien till dig som gillar dramaserier, men det är inte den thriller som den marknadsförs som. Däremot är det en sådan serie som man kan se flera gånger eftersom att nya detaljer nystas fram i varje avsnitt, vilket gör det intressant att blicka tillbaka när man känner till mer om berättelsen.

Är det det bästa verket från Alfonso Cuarón? Nej, men det är en ganska unik serie. Jag är väldigt glad att han är tillbaka.

Positivt

  •   Underbart foto
  •   Otroligt välregisserat
  •   Cate Blanchett

Negativt

  •   Blir aldrig riktigt spännande

Betyg

Disclaimer får betyget 7 av 10.

Sammanfattning

Disclaimer är en sällsynt välgjord dramaserie, men dess speciella stil leder till att den aldrig blir spännande — snarare är det nyfikenheten som får en att titta vidare på avsnitten. Det sista avsnittet väver dock ihop serien på ett snyggt sätt och den är sevärd för alla som gillar ett välskrivet drama.



Artikeln handlar om


Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln