Recension: Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Stephen Strange hoppar mellan parallella universum med nytillskottet America för att förhindra alltings undergång.

Doctor Strange såg vi för inte alls länge sedan i den senaste filmen i MCU, Spider-Man: No Way Home, där han i sitt försök att hjälpa Peter Parker råkade släppa in personer från parallella universum varav inte alla var direkt snälla. Nu är det dags igen när en ung tjej med en ovanlig förmåga dyker upp i New York.

Handling

Mardrömmar plågar Stephen Strange (Cumberbatch) om nätterna, men dagtid är det bröllop som gäller. Inte hans eget dock. Det är han för upptagen för, plus att hans femåriga frånfälle satte lite käppar i kärlekshjulet. Festen avbryts dessvärre av tumult på gatorna utanför när ett gigantiskt monster på jakt efter byte ställer till oreda.

Bytet visar sig vara America Chavez (Gomez) och hennes och Stranges möte är startskottet för ett fasligt hoppande mellan universum för att inte bara rädda livet på America utan även rädda flera parallella universum från undergång.

Skådespelare

Filmens titelperson spelas precis som tidigare av Benedict Cumberbatch och han får sällskap av sin namne Wong som är tillbaka som Wong. Vi känner också sedan tidigare igen Rachel McAdams och Elizabeth Olsen i rollerna som Christine Palmer och Wanda Maximoff och vi återser även Chiwetel Ejiofor som Mordo.

Faktum är att vi ser en hel radda bekanta ansikten genom filmen, men för att inte förstöra några överraskningar kommer jag inte lista dem här. Kika i rollistan på egen risk!

Det stora nytillskottet är dock Xochitl Gomez som America Chavez, tjejen med en förmåga så åtråvärd att hon jagas av monster och än värre saker genom flera universum.

Av huvudkaraktärerna Strange, America och Wanda är så klart Cumberbatch och Olsen betydligt varmare i kläderna än nya kollegan Xochitl Gomez, men faktum är att Gomez klickar väldigt bra med framförallt Cumberbatch men också resten av ensemblen.

Omdöme

Doctor Strange in the Multiverse of Madness är den första filmen i MCU som faktiskt bygger vidare på vad som hänt i någon av serierna då vi nu får se mer av vad som hänt och händer med Wanda efter WandaVision. Hon gick trots allt igenom en personlig tragedi i serien samt hade en viss bok i sin ägo, och nu får vi se hur det har påverkat henne.

Trots att filmen inte är överjäkligt lång känns det ändå som att den hade kunnat kortas ner ytterligare några minuter. Särskilt ett par slagsmålsscener (om det nu kan kallas det när det är magi man slåss med) kändes lite väl tilltagna även om de inte heller kan vara över på två sekunder.

Det är inte en nyskapande eller gripande film på något sätt utan mer en stabil leverans från Marvels sida, en film som - förutom överraskningarna - inte sticker ut nämnvärt berättarmässigt. Trots de små likheterna i användandet av multiverse är det ingen ny Spider-Man: No Way Home.

Värt att veta när du ser filmen är också att det finns en mid credit-scen som är av den viktigare sorten och en post credit-scen som bara är humor.

Slutbetyget stod till slut mellan en stark sexa eller en svag sjua, men landade till slut på sjuan ändå tack vare att filmen är fasligt snyggt gjord, lanserar en ny karaktär med en rivstart och utnyttjar multiverse för att ge oss fanservice på hög nivå.

Multiverse kan ändå i slutänden visa sig vara en nackdel. Genom att ha öppnat den dörren kan Marvel nu göra i princip vad de vill och sedan kasta det åt sidan genom att förklara att det var i ett annat universum än vårat, vilket kan leda till att vi som tittar inte bryr oss lika mycket som vi gjort under tidigare faser. Det kan bli en svår avvägning för Marvel i framtiden, men för stunden får det godkänt.

Trailer

Betyg

Doctor Strange in the Multiverse of Madness får betyget 7 av 10.


Artikeln handlar om

Björn Långström
Film- och serieslukare med en förkärlek till Star Wars, Marvel, Sagan om Ringen, science fiction och allehanda andra spännande äventyr, men kan för den delen även trycka romantiska komedier eller hjärndöda actionfilmer när lusten faller på.

Kommentarer

Artikeln har en kommentar:

  1. Fredrik Lagnetoft
    Fredrik Lagnetoft15 maj 2022

    🎉🎉🎉

Kommentera den här artikeln