Recension: Elementärt

Disney/Pixar är tillbaka med en ny animerad film — vi har sett Elementärt.

Handling

Vi får följa Brinnie, som lever med sina föräldrar i en värld som till största del består av vatten-, jord- och luftvarelser. Föräldrarna har lämnat sin eld-värld bakom sig och prövar lyckan på egen hand genom att driva en butik i staden — en butik som de hoppas Brinnie ska ta över.

Pixar är duktiga på att blanda de olika elementens förmågor — något annat vore kanske märkligt, med tanke på filmens koncept.

Brinnie har dock ingen som helst lust att arbeta i butiken, och har allt svårare att behärska sitt temperament. Vid en olycka i butiken träffar hon vattenvarelsen Vadar, som visar henne vad som finns i världen utanför — och som desperat försöker hjälpa henne med hennes känslor om att ta över butiken.

Svenska röster

De svenska rösterna i Elementärt spelas av Martin Urech som vattenkillen Vadar, Mimmi Sandén som eldflickan Brinnie, Isa Aouifia som eldpappan Brännart och Irene Lindh som eldmamman Pyra.

Jag tycker ofta att de svenska rösterna passar bättre än originalrösterna, och även om jag inte har sett filmen på engelska tycker jag det låter riktigt bra på svenska.

Omdöme

Så hur bra är Pixars film om främmande folkslag som behöver lära sig leva tillsammans? Saken är den att den börjar ganska långsamt och stelt, men ju längre filmen går desto bättre blir det faktiskt.

Eldvarelser är inte välkomna i den vanliga världen — något som vår huvudkaraktär Brinnie får uppleva gång på gång.

Trots att filmen blir ganska spännande mot slutet känns den tyvärr lite för innehållsfattig, där jag gärna hade sett att Pixar utforskade konceptet med eld, jord, luft och vatten mycket djupare än vad de gör i filmen.

Jag såg filmen med en 9-åring som fullkomligt älskade den, så för barn är det en toppenfilm!

Positivt

  •   Fint animerad
  •   Spännande mot slutet

Negativt

  •   Känns lite för tom

Betyg

Elementärt får betyget 5 av 10.

Sammanfattning

Elementärt är en väldigt fint animerad film, som efter en ryckig start blir både underhållande och spännande. I slutändan känns den dock lite för tom för att få ett högre betyg.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln