Recension: Encanto

Disney har släppt sin nya animerade långfilm Encanto — har de lyckats ännu en gång att fånga magi på film?

Den amerikanska animeringsstudion Disney är tillbaka med ytterligare en animerad musikal; Encanto.

Handling

Filmen utspelar sig i Colombia och kretsar kring flickan Mirabel, vars familj har fått magiska krafter (något de kallar för deras "encanto"); hennes syster Luisa är superstark, hennes andra syster Isabela kan trolla fram blommor, hennes mamma kan hela människor genom sin mat, hennes morbror Bruno kan se in i framtiden, hennes moster Pepa kontrollerar vädret och hennes ena kusin Dolores kan höra allt och hennes andra kusin Camilo kan byta skepnad.

Familjen Madrigal kallar sitt magiska ursprung för Encanto

De bor i ett magiskt hus som de kallar för Casita, som även det har en stark personlighet i filmen. Men vilken superkraft har huvudkaraktären Mirabel, och varför? Det är just det filmen handlar om, att hitta sig själv och att förstå vad man har för syfte i det stora hela.

Musik

Låtarna i filmen är skrivna av den framgångsrika låtskrivaren Lin-Manuel Miranda, som bland annat skrivit sångerna till Vaiana och sin egen hitmusikal Hamilton. Många karaktärer har sina egna minnesvärda låtar som alla fastnar i huvudet och är omöjliga att bli av med. Faktum är att våra barn har lyssnat på sångerna i filmen om och om igen sedan vi såg filmen för första gången på julafton på streamingtjänsten Disney+.

Encanto är en animerad musikal med oväntat bra sånger

Själva filmmusiken i Encanto är dock skriven av kompositören Germaine Franco och även filmmusiken håller mycket hög klass, och bidrar till att filmen stundtals känns väldigt "magisk", och stundtals är riktigt spännande.

Skådespelare

De svenska skådespelare som gör rösterna i Encanto är Sandra Kassman i huvudrollen som Mirabel, Astrid Assefa som abuela (mormor) Alma, Rennie Mirro som Bruno, Camilo Ge Bresky som Félix, Daniela Sörensen som Luisa, Hanna Hedlund som Julieta, Anna Sahlene som Pepa, Stran Cetin som Isabela, Pablo Cepeda som Agustin samt Tusse som Camilo.

Stran Cetin gör rösten som Isabela i Encanto

Alla röstskådespelare är — som vanligt när det gäller svensk dubbning — mycket bra i sina roller med många fina sånger och bra röstskådespeleri genom filmen.

Omdöme

Encanto är en väldigt spännande film som dessutom lyckas underhålla både vuxna och barn genom hela filmen, och är dessutom en av Disneys bättre animerade långfilmer de senaste åren. Musikalsångerna är riktigt bra, med bra texter, innebörder och underhållande nummer, som ständigt spelas hemma hos oss — så se filmen med barnen på egen risk!

Betyg

Encanto får betyget 8 av 10.

Sammanfattning

En av Disneys bättre animerade långfilmer de senaste åren. Musikalsångerna är riktigt bra, med bra texter, innebörder och underhållande nummer, som ständigt spelas hemma hos oss — så se filmen med barnen på egen risk!


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln